Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Nekhernia

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

achteraanzicht van de wervelkolom met een uitpuilende tussenwervelschijf die op een zenuw in de nek drukt.

Begeleiding bij het herstel van je nekhernia door Kirchhoff Fysio

Wat is een nekhernia?

De lage rughernia is de meest voorkomende variant van de hernia. Maar een hernia komt ook in de nek voor. De nek bestaat uit wervels met daartussen de tussenwervelschijven. Aan de achterkant liggen de zenuwen/ het ruggenmerg. Wanneer de tussenwervelschijf uitpuilt (meestal schuin naar achteren) dan noemt men dit een hernia (hernia nuclei pulposi; HNP). De uitpuilende tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken, wat kan leiden tot verstoring van de functie van de zenuw. Dit geeft bij een nekhernia klachten in de arm. Als de tussenwervelschijf, ook wel discus genoemd, meer naar het midden uitpuilt, dan drukt hij op het ruggenmerg. Wanneer dit in de nek gebeurt dan kan dit leiden tot verlammingsverschijnselen aan de benen, gevoelsstoornissen van romp en/of benen en zelfs tot incontinentie voor urine en ontlasting. Vaak gaan nekklachten vooraf aan het ontstaan van een nekhernia.

Fysiotherapeutisch onderzoek kan een indicatie geven of er sprake is van een nekhernia. Een MRI kan dit in de meeste gevallen vaststellen.

Wat zijn de symptomen van een nekhernia?

  • Nekpijn
  • Uitstralende pijn in de arm, wat erger wordt bij hoesten, niezen en persen.
  • Tintelingen/doof gevoel in (delen van de) arm en/of hand
  • Krachtsverlies in de arm en/of hand
  • Verlammingsverschijnselen aan de benen
  • Gevoelsstoornissen van romp en/of benen
  • Incontinentie voor urine en ontlasting

Wat is de oorzaak van een nekhernia?

De precieze oorzaak van een hernia is onbekend. Wel kunnen in bepaalde families hernia’s iets vaker optreden. Er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan:

  • Slijtage van de tussenwervelschijf (discus degeneratie)
  • Langdurige overbelasting
  • Tintelingen/doof gevoel in (delen van de) arm en/of hand
  • Verkeerde houding (bijvoorbeeld veel onderuitgezakt zitten)
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Een verzwakte aanleg van de discus
  • Een ongeluk of val (trauma)
  • Roken kan het slijtageproces versnellen

Behandeling van een nekhernia

Hernia’s worden tegenwoordig lang niet altijd meer geopereerd. In de meeste gevallen (ongeveer 80-90%) gaan de herniaklachten zonder operatie over. Over het algemeen wordt er niet eerder dan na 8 weken geopereerd. Te lang wachten met opereren kan echter ook een vertraagd herstel geven.

Wanneer je na 8 weken nog zoveel klachten hebt dat je niet normaal kan functioneren dan is een operatie een mogelijkheid. Als er sprake is van ernstige of snel toenemende uitvalsverschijnselen dan wordt er sneller geopereerd.

Wanneer er geen sprake is van een operatie dan wordt er in de meeste gevallen pijnstilling en fysiotherapie voorgeschreven.

Fysiotherapie bij een nekhernia

Wij gaan met je aan de slag om in eerste instantie de klachten te verminderen. Je krijgt advies over wat je beter wel en niet kan doen in het dagelijks leven. We kijken ook naar je houding. Verder is het belangrijk dat onder andere de mobiliteit van de nek en bovenrug onderhouden wordt en we kijken naar de spierspanning. Zo snel als mogelijk gaan we aan de slag met oefeningen. Vooral de stabiliteitsoefeningen zijn belangrijk voor het herstel maar ook om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Wil je meer lezen over onze behandelmethode dan kan dat hier.

Bronnen:

Nederlandse vereniging voor Neurochirurgie

Haaglanden MC

UMC Utrecht

Wil je graag overleggen met een van onze fysio’s of een afspraak maken? Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Laat hier je contactgegevens achter.

Contactgegevens achterlaten