Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

David Spine Concept

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Uniek concept voor rug- en/of nekklachten in onze vestiging in Volendam!

Wat is het David Spine Concept en wat houdt het in?

Het David Spine Concept (Hierna D.S.C.) bestaat uit medische toestellen die zo ontworpen zijn, dat een uitgebreide evaluatie en bijbehorende training mogelijk is voor patiënten met rugproblemen. Het D.S.C. is niet alleen een medisch toestel, maar een compleet systeem bestaande uit: testen, evaluatie protocollen, software, toelichting en naslagwerk, opleiding en ondersteuning. Met ondersteuning van de David kunnen wij, Kirchhoff Fysio, snel met de revalidatie starten, zo een effectieve behandelstrategie bepalen en dit voor een enorme verscheidenheid van aandoeningen.

Hoe werkt het en hoe lang duurt het?

Het D.S.C. maakt gebruik van een doelgerichte beweging met een gecontroleerde belasting. De oefenprogramma’s op maat van de patiënt worden bepaald aan de hand van de Screening, klinische onderzoeken en testen. De David toestellen zijn zo ontworpen dat met een veilige en doelgerichte manier van oefenen de mobiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie van de spieren en gewrichten van – en rondom de wervelkolom verbetert. Bij aanvang van het D.S.C. wordt de mobiliteit en kracht van de nek- en/of rug getest in de volgende richtingen: buigen, strekken, draaien en kantelen (links en rechts). Middels speciaal ontwikkelde software worden de beweeglijkheid en kracht in kaart gebracht en vertaalt naar een persoonlijk trainingsprogramma, het ‘Start traject’. Dit traject bestaat uit 2 trainingen per week, gedurende 3 weken, die volledig vergoed wordt door de zorgverzekeraar wanneer je een Aanvullende Verzekering voor Fysiotherapie heeft. Hierna volgt weer een meetmoment. Aan de hand van de resultaten van dit meetmoment start het ‘Kracht traject’ bestaande uit 2 trainingen gedurende 12 weken, welke op abonnement-basis wordt uitgevoerd.

Neem contact met mij op!

Waarom krachttraining met het D.S.C.?

Het belang van spierkracht Een van de spierfuncties is het leveren van kracht. Met de (maximale) kracht die de spieren rond de wervelkolom leveren, beschermen en ondersteunen deze spieren de wervelkolom tegen grote krachten, maar dit is van korte duur. In situaties waarbij deze kracht noodzakelijk is, is er ook een evenwicht in krachtverdeling tussen deze spiergroepen nodig. Namelijk, om zo de juiste houding en positie van de wervelkolom te ondersteunen. Optimale en evenwichtige spierkracht kan worden omschreven als een evenredig verdeelde spierkracht, voldoende voor de ondersteuning van de wervelkolom en dit voor alle bewegingsvlakken en in het hele bereik van de beweging. Spierzwakte en gebrek aan krachtverdeling zijn belangrijke risicofactoren voor letsel die in verband gebracht kunnen worden met bijvoorbeeld: plotselinge bewegingen en bij het heffen of dragen van zware lasten.

Neem contact met mij op!

Het belang van mobiliteit

De mobiliteit (beweeglijkheid) van de wervelkolom vermindert geleidelijk aan naarmate de leeftijd vordert. Bovendien kan rugpijn de mobiliteit beperken doordat de rug wordt ontzien tijdens het dagelijks leven. Het onderhouden en/of verbeteren van de beweeglijkheid van de wervelkolom, draagt bij aan betere aanvoer van voedingsstoffen naar de wervelkolom. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor het onderhouden en/of herstellen van o.a. de tussenwervelschijven, kraakbeen en gewrichtsbanden. Naast het verbeteren van de aanvoer van voeding, is voldoende mobiliteit van de wervelkolom belangrijk voor het voorkomen van letsel in situaties waarbij beweeglijkheid nodig is. Bijvoorbeeld: plotselinge bewegingen.

Het belang van het D.S.C. – beweging als medicijn

Bij gewrichten zoals de knie, die relatief eenvoudig gebouwd zijn, zijn beweging en belasting eenvoudig toe te passen op een gecontroleerde manier. De wervelkolom echter, is een zeer complexe structuur bestaande uit: wervels, schijven, gewrichtsbanden, dynamisch functionerende rotatoren en spieren tussen twee wervels en grote, meestal statisch functionerende ondersteunende spieren. Wanneer daar pijn en het verlies van coördinatie toegevoegd wordt, is het moeilijk om te starten met een gecontroleerde manier met fysieke oefeningen.Speciale toestellen zijn vereist voor het isoleren van het doelgebied en bieden totale controle in de beweging en de belasting. Geïsoleerde spierkrachtoefeningen spannen alle structuren (spieren, pezen, banden en kapsel etc.) van de wervelkolom en zijn essentieel voor het ontwikkelen en onderhouden van hun kracht. Alle bewegingen beginnen met een beperkt bereik van de beweging en met een lage belasting binnen de pijngrens. Tijd is hierin essentieel, gezien het feit dat de fysiologische veranderingen langzaam verlopen.

Ik wil graag meer informatie over het David Spine Concept!

Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten