Herstel van je Piriformis syndroom met Kirchhoff Fysio
De Piriformis is een spier die dieper in de bil ligt. Hij zit vast aan het staartbeen en een punt aan de bovenkant van het dijbeen. Deze spier zorgt ervoor dat je het been naar buiten kan draaien, zijwaarts kunt bewegen met het been en kunt strekken in de heup. Ook is deze spier betrokken bij de stabiliteit van de heup en het bekken.
De grote heupzenuw (n. Ischiadicus) loopt onder de Piriformis door. Bij sommige mensen loopt deze zenuw zelfs door de spier heen. Deze zenuw gaat vanuit het staartbeen, langs de heup, via het been naar de voet. Door problemen met de Piriformis kan de druk op deze zenuw hoger worden waardoor hij bekneld en geïrriteerd raakt. Dit kan klachten geven die vaak verward worden met andere aandoeningen, denk aan een lage rug hernia. Bij hernia in de lage rug, is in veel gevallen dezelfde zenuw betrokken als bij het piriformissyndroom. Daarom lijken de klachten erg op elkaar.
Klachten Piriformissyndroom:
- Pijn in de bil.
- Uitstralende pijn in het been (soms t/m de voet).
- Doof gevoel of tintelingen in het been.
- Verlies van kracht in het been
- Het (passief) naar binnen draaien van het been kan pijn geven.
- Zitten en fietsen kan klachten geven (ivm extra druk op de spier).
- Pijn bij langdurige dagelijkse activiteiten zoals hardlopen, wandelen of traplopen.
- Het buigen van de heup met gestrekt been kan klachten geven (de zogenaamde SLR of Straigth Leg Raise).
Oorzaken Piriformissyndroom:
- Verhoogde spierspanning van de Piriformis
- Verkeerd looppatroon
- Beenlengteverschil
- Overbelasting door rugklachten of na een rugoperatie (dysbalans/compensatie van de spieren)
- Cysten of verkalking in de Piriformis (zeldzaam)
- Anatomische variaties. Zoals eerder werd genoemd, kan bijvoorbeeld (een deel van) de heupzenuw door de Piriformis heen lopen.
Onderzoek Piriformissyndroom:
Indien je bij ons komt krijg je altijd eerst een intake en onderzoek. Hierin vragen wij je klachten uit en gaan wij de gehele keten onderzoeken. Dit houdt in dat wij bij het Piriformissyndroom de lage rug, het bekken, de heupen, knieën, enkels en voeten onderzoeken. We onderzoeken middels fysiotherapeutische tests, alle gewrichten, spieren en indien nodig pezen, banden, bloedvaten en zenuwen. Aan de hand van dit onderzoek kunnen wij vertellen waar de klachten vandaan komen, welke factoren er mee spelen en wat het behandelplan wordt.
Behandeling Piriformissyndroom:
Qua behandelplan starten we altijd met losmaken van alle spieren van de gehele keten. In dit geval maken we de spieren los vanaf de lage rug tot en met de benen. Zo kan de Piriformis ontspannen zodat de druk van de heupzenuw afgaat. Dit doen wij middels onze speciale deep tissue massage. Ook kunnen wij dry needling toepassen bij deze klacht. Dit werkt vaak goed bij het Piriformissyndroom.
Je krijgt ook rekoefeningen mee. Hiermee kun je zelf de Piriformis ook helpen ontspannen. Verder willen we middels de rekoefeningen zo veel mogelijk symmetrie tussen links en rechts creëren. ‘Want op een scheve fundering kun je niet goed bouwen’. Wanneer de spieren los en lang zijn gaan we weer opbouwen. Je krijgt oefeningen voor stabiliteit, coördinatie en kracht. Hiermee verbeteren we de balans en verhogen we de belastbaarheid zodat de klachten blijvend oplossen. Dat is altijd ons doel: 100% pijnvrij en 100% functieherstel.
Benieuwd of jouw klachten ook door het Piriformissyndroom worden veroorzaakt? En wil je graag van de pijn af?
Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op!