Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Herstel van je tenniselleboog

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van je tenniselleboog

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van je tenniselleboog

De tenniselleboog, ook wel epicondylitis lateralis genoemd, is een veel voorkomende overbelastingsblessure. Het is een peesontsteking van de strekspieren van de pols. De pijn uit zich aan de buitenzijde van de elleboog. Hier kan het ook rood, dik en warm zijn. De pijnklachten kunnen ook uitstralen naar de onderarm. De pijn treedt op als je op de buitenkant van de elleboog drukt of als je de onderarm aanspant, bijvoorbeeld bij iets oppakken.

Wanneer je deze klachten aan de binnenkant van de elleboog hebt dan spreken we over een golferselleboog, oftewel epicondylitis medialis.

Wat is de oorzaak van een tenniselleboog?

De tenniselleboog is een blessure die ontstaat door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken met de pols. Dit hoeft niet altijd met tennis te maken te hebben. Het wordt echter een tennisarm genoemd omdat een groot deel van de mensen die tennist, hier ooit last van krijgt. Vooral spelers boven de 35 jaar lopen meer risico.

Andere activiteiten die deze blessure kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld schilderen, wringen, of muizen op de computer. Ook kan het komen door een zware belasting zonder warming-up.

Een tenniselleboog is een hele hinderlijke blessure. Je kan er maanden last van hebben. Het kan echter vanzelf over gaan.

De behandeling van een tennisarm

Belangrijk bij het herstel van een tenniselleboog is om uit te vinden wat de beweging is die de overbelasting heeft veroorzaakt. Deze beweging moet je zoveel mogelijk vermijden indien mogelijk om verdere overbelasting te voorkomen. Bij ontstekingen is in de eerste fase rust heel belangrijk. Blijf je arm wel gewoon bewegen en licht belasten (binnen de pijngrenzen) zodat het niet verstijfd.

Verder zijn er een soort elleboogbraces te koop speciaal voor mensen met een tennisarm. Dit is een soort bandje dat de spanning van de pees afhaalt. Dit kan wat verlichting geven wanneer belasting niet vermeden kan worden. Draag deze niet de hele dag!

In sommige gevallen kan je huisarts je ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Ook worden er wel een injecties in de pees gespoten met corticosteroïden en pijnstilling.

In uitzonderlijke gevallen wordt er weleens een operatie gedaan. Hierbij wordt een deel van de pees losgemaakt.

Met een tenniselleboog naar Kirchhoff Fysio

Wanneer je bij ons komt met een tenniselleboog starten wij met een intake. Hierin brengen wij de klacht, situatie en hulpvraag in kaart. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. We onderzoeken de nek, bovenrug, schoudergordel en beide armen. In het geval van een tennisarm zien wij vaak dat er op andere plekken ook klachten ontwikkelen. Soms kan dit indirect de tennisarm veroorzaken, maar vaker komt het voor als gevolg van compensatie.
Wij onderzoeken de gewrichten, spieren, pezen, banden en indien nodig bloedvaten en zenuwen.

Na dit onderzoek zal je Kirchhoff Fysiotherapeut je vertellen wat de oorzaak van je klacht is, welke factoren er eventueel meespelen en wat je mag verwachten van het herstel. Indien nodig wordt er een behandelplan opgesteld.

De behandeling van een tenniselleboog

Qua behandeling krijg je eerst advies over hoe je met je klacht om moet gaan; wat je wel en niet mag doen. We starten met het mobiliseren van gewrichten (indien nodig) en het losmaken van gespannen spieren. Door de spanning van strekspieren af te halen krijgen de pezen wat rust. Verder worden de andere spieren van de keten ook losgemaakt om compensatie klachten te voorkomen. Het losmaken doen wij door middel van onze speciale dieptemassage, eventueel aangevuld met dry needling en medical tape.

In een latere fase krijg je verschillende oefeningen mee: voor ontspanning, symmetrie en later om de belastbaarheid te vergroten. Wij focussen in het behandelplan ook op het voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Een behandelplan volgens de Kirchhoff Fysio Methode is altijd gericht op herstel van A tot Z.

Denk je dat je een tenniselleboog hebt en zou je graag een van onze fysio’s hier naar willen laten kijken? Neem contact met ons op!

Bronnen:
Medisch centrum twente
Rijnland Orthopedie
NHG-richtlijn

Denk je dat je een tenniselleboog hebt en zou je graag een van onze fysio’s hier naar willen laten kijken?

Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op!

Contactgegevens achterlaten