Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Gescheurde kruisband

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Kruisbandletsel kan langdurig en ingrijpend zijn. Het is belangrijk om samen met een fysiotherapeut een goed revalidatieprogramma op te stellen.

Hulp bij een gescheurde kruisband

Je voorste of achterste kruisband scheuren is een ingrijpend letsel. Je kan je kruisbanden scheuren bij ernstige (sport) trauma’s. Dit heet VKB (voorste kruisband) letsel of AKB (achterste kruisband) letsel. Een goed revalidatieprogramma is hierbij heel erg belangrijk.

Wat doen de kruisbanden? Wat gebeurt er als je je kruisband scheurt? Moet je altijd geopereerd worden? Wat kunnen wij van Kirchhoff Fysio voor je doen? In deze tekst krijg je hier antwoord op.

Wat is de kruisband?

In de knie zitten 2 kruisbanden; de voorste en achterste kruisband. Deze banden verbinden het onderbeen met het bovenbeen. Zij zorgen voor stabiliteit van de knie tijdens buigen, strekken en draaien.

Wanneer de kruisband scheurt, voel je iets knappen en krijg je pijn. Je knie wordt in een paar uur dik en soms ook blauw. Dit komt door een bloeding in de knie. De knie voelt instabiel; je zakt er snel doorheen. Het verrekken of scheuren van de kruisband komt het meest voor bij sporttrauma’s waarbij de knie verdraaid wordt. De voorste kruisband scheurt sneller dan de achterste kruisband. Ook zien we kruisbandletsel vaak in combinatie met meniscusletsel.

De huisarts, fysiotherapeut of orthopedisch arts kan middels testen beoordelen of de kruisband gescheurd is. Kort na het trauma kan het ook op een MRI zichtbaar zijn.

Wat kun je doen als je je kruisband scheurt?

Direct na het trauma kun je je knie koelen door er een coldpack op te leggen. Doe er altijd een doek tussen om bevriezing van de huid te voorkomen. Het koelen kan de pijn iets dempen. Probeer binnen de pijngrenzen te blijven bewegen. Zo voorkom je dat de knie erg stijf is. Ook zorgt het aan- en ontspannen van de spieren door lopen of oefeningen, dat het vocht wordt afgevoerd. Hier kun je ook je been wat hoog voor leggen. Ondersteun het hele been zodat de knie niet doorhangt. Wissel het hoog leggen wel af met beweging zodat niet het hele been verstijfd.
Verder kan lopen met krukken prettig zijn doordat je de instabiele kruk wat ondersteuning geeft. Het dragen van een drukverband of een kniebrace kan ook wat steun geven.

Het herstel van een gescheurde kruisband

Meestal zakt de ergste zwelling na een week wel af en zul je beter kunnen lopen. Gescheurde kruisbanden herstellen niet of nauwelijks. Toch is niet altijd een operatie nodig. Dit hangt van diverse factoren af zoals leeftijd en hoeveel hinder je ervaart in je dagelijks leven, hobby’s, sportniveau en werk. Ook van het niveau voor het trauma en de wens voor terugkeer naar dat niveau. Een jonge topsporter zal eerder in aanmerking komen voor een operatie dan een ouder iemand die alleen dagelijks een half uurtje met de hond wandelt.

Hulp van Kirchhoff Fysio bij kruisbandletsel

Onze Kirchhoff fysiotherapeut geeft in de acute fase bovenstaande adviezen (ijsbehandeling, rust, stabiliseren, oefeningen). Verder kan de fysiotherapeut door middel van massage wat extra ondersteuning geven voor het verminderen van de zwelling.
Na deze acute fase begint de revalidatie. Het doel is om de spierkracht weer op niveau te krijgen. Doordat de kruisband is gescheurd neemt de stabiliteit van de knie af. Door de spieren op te trainen kun je dit goed verbeteren. Ook wordt er met oefenen aandacht besteed aan het verbeteren van de coördinatie en balans.

Naast spierkracht en stabiliteit herstellen is het ook belangrijk om te werken aan het hervinden van het vertrouwen in de knie. Dit kan door middel van functionele oefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij je bewegingen uitvoert die je in je dagelijks leven, werk of sport ook doet.

Kruisbandletsel kan langdurig en ingrijpend zijn. Het is belangrijk om samen met een fysiotherapeut een goed revalidatieprogramma op te stellen. Wij houden hierbij altijd je persoonlijke doelen voor ogen. De één wil een uur pijnvrij kunnen wandelen en de ander wil een volledige voetbalwedstrijd kunnen spelen. Bij ieder persoon en doel hoort een ander behandelplan.

Terugkeer naar sportactiviteiten is in veel gevallen op een lager niveau dan voor het letsel. Ondanks dat de spierkracht van het aangedane been na revalidatie weer symmetrisch is ten opzichte van het niet aangedane been. De stabiliteit die de kruisband aan de knie geeft, is met spierkracht niet volledig op te vangen.

Indien dit problemen geeft dan is een operatie toch geïndiceerd. In de meeste gevallen wordt voor de operatie toch enkele weken fysiotherapie geadviseerd. Voor dit soort operaties geldt ‘better in, is better out’. Ook na de kruisband operatie kunnen wij van Kirchhoff Fysio helpen met de revalidatie.

Wil je hulp van ons bij je revalidatie? Bel of stuur ons een bericht!

Wil je meer weten over Hulp bij een gescheurde kruisband?

Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op!

Contactgegevens achterlaten