Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Kinderfysiotherapie

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Kristy Scholte de specialist regio Edam-Volendam

Kirchhoff Fysio is met onze Kinderfysiotherapeut Kristy Scholte de specialist in de regio voor kinderen met beweegproblemen die hun beperken in sport en spel. Kristy is werkzaam in onze vestiging op het Kerkepad in Volendam.

Wanneer naar een kinderfysiotherapeut?

Advies is om alle blessures onder de 18 jaar in eerste instantie te laten screenen door de huisarts of kinderfysiotherapeut. Het lichaam van een zuigeling, kind, tiener of een jong adolescent is namelijk niet vergelijkbaar met een volwassenen. Wanneer je kind een blessure opgelopen heeft of groei gerelateerde klachten ervaart, wacht niet af, maar bel even voor een korte screening. Op deze wijze weet je direct de juiste wijze om te handelen. Met behulp van een kinderfysiotherapeutische screening brengen we de blessure in kaart brengen. Aanvullend zullen tips en adviezen volgen en wordt alleen indien medische noodzakelijk een behandel traject gestart.

Kinderen zijn allen verzekerd vanuit de basis verzekering voor deze specialistische kinderfysiotherapeutische zorg.

Tevens als er problemen worden ervaren in de motorische ontwikkeling. Of als de motoriek of houding er anders uit ziet. Ook wanneer de omgeving twijfelt of het wel goed gaat, denk aan school adviezen, sport clubs, etc. Met behulp van een korte screening brengen we je kind in kaart en met motorische testen kunnen we tevens de mate van motorische achterstand bepalen. Dit kan op het gebied van kracht, balans, fijne motoriek en grove motoriek.

Beweegproblemen en blessures bij kinderen doen zich voor op allerlei leeftijden. Ook op allerlei niveaus van sport, recreatief, selectie niveau, tijdens buiten spelen of game sport. Blessure herstel en de ontwikkeling van gewrichten en spieren verloopt per leeftijd en geslacht anders bij het opgroeiende kind. Daarnaast zijn er bij kinderen ook andere blessures en ontwikkelingsproblemen die bij volwassenen niet voorkomen. De enige overeenkomst is dat als signaal vaak pijn wordt ervaren of vermoeidheid. Of als dingen niet lukken vaak frustratie of het kind haakt af.

Zuigeling dreumes

Voorkeurshouding;

Wanneer spreken we van een voorkeurshouding. Soms wordt het vanaf de geboorte al gesignaleerd. Meestal is de bevalling niet geheel vlekkeloos verlopen of lag het kindje in 1 positie in de baarmoeder en heeft je kindje opstart problemen. Ook kan dit later ontstaan gedurende de eerste 6-12 weken. Het kindje ligt vooral naar 1 kant te kijken. Keuze uit links, rechts of naar voren. Dit patroon doorbreken is met behulp van een tips en adviezen van het consultatie bureau op te lossen. Mochten deze niet succesvol lukken, kom dan gelijk langs. We onderzoeken je kindje en passen de adviezen voor je aan. Houding adviezen en handige tips om het patroon te doorbreken en schedel afplatting te voorkomen. Wanneer er sprake is van schedelafplatting noemen we dat plachiocephalie. Wacht dan niet, kom langs. Het meeste succes in behandelen wordt namelijk behaalt in de eerste 6 maanden van je kindje.

Met behulp van een verwijzing van de huisarts komen we het eerste jaar aan huis voor deze kinderfysiotherapeutische zorg.

Bewegingsonrust;

Prikkel gevoeligheid of prikkel ongevoeligheid. Dit kan zich in allerlei vormen zich voordoen. Het onrustige kindje; huilen, veel bewegen, niet slapen, slecht eten. Om te achterhalen waardoor deze onrust er is, komen we bij voorkeur bij je thuis om deze te achterhalen. Op deze wijze helpen we je en je kindje op weg om deze onrust te verminderen of te doorbreken. Handige tips en adviezen kunnen de onrust verminderen.

Motorische ontwikkelingsachterstand;

De ontwikkeling van ieder kindje verloopt anders. Wanneer is er sprake van een achterstand of vertraging. Met behulp van een korte observatie test brengen we de vertraging in kaart. Het oefenen en stimuleren wordt daarop aangepast. Moeite met buiklig, moeite met omrollen, niet zitten, niet kruipen of lopen. Het kan zich in allerlei fasen voordoen. Ook kunnen er verschillende redenen zijn waardoor het vertraagd. Te hoge of te lage spanning armen en benen, moeite met oprichten van het hoofdje, etc. Bij vroeg geboorte verloopt de ontwikkeling ook iets anders en bieden we hulp. Door het motoriek te stimuleren voorkom je frustratie bij je kindje. Mentaal willen ze graag meer maar fysiek weten ze zich nog geen raad. Oefenen en stimuleren helpt je op weg.

Aangeboren afwijkingen;

Deze gaan vaak gepaard met een vertraging in de motorische ontwikkeling. Ook kan er sprake zijn van tonus wisselingen. Oftewel spierslapte of te hoge spierspanning. Vaak ben je onder behandeling bij de kinderarts. Met behulp van een verwijzing, kun je kinderfysiotherapeutische begeleiding vanaf dag 1 aanvragen. We staan voor je klaar om de ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen en je kindje en jouw gezin daarbij te helpen. Met verwijzing huisarts of specialist wordt de zorg voor je kindje vergoed; (Motorische ontwikkelingsachterstand, kinderfysiotherapie aan huis.)

Peuters en kleuter

Afwijkend looppatroon;

Veelvuldig vallen is veel voorkomend. Verschil tussen het linker en rechter been. Afwijkende stand van de voeten, knieën of heupen, soms zelfs rug. Het rennen ziet er anders uit. Of moeite met huppelen. In de peuter leeftijd leert je kind beter lopen, traplopen, rennen en springen. In de kleuterleeftijd spelen ook de klim activiteiten en leren fietsen een rol. Deelname tijdens buitenspelen of schoolgym kan dan moeizamer zijn. Docenten signaleren dan soms aandachtspunten. Of tijdens de zwemlessen komen dingen aan het licht, omdat dit een complexe motorische vaardigheid treft. Ook bij deze ontwikkeling is de kinderfysiotherapeut degene die je op weg kan helpen.

Standsafwijkingen/ orthopedische klachten;

In de peuter en kleuterleeftijd zijn orthopedische klachten een veel voorkomende blessure. De ontwikkeling van voeten en heupen spelen een grote rol daarbij. Ook is op deze leeftijd de groei van de wervelkolom al in kaart te brengen. Zodra je kindje gaat staan en leren lopen, kunnen de eerste afwijkingen al zichtbaar zijn. De voetontwikkeling is bijvoorbeeld in de eerste 8 jaar in volle gang. Kiezen van juiste schoeisel daarbij, verschilt per kind. Problemen kunnen zich op allerlei manieren voordoen. Moeite met lopen of rennen, vallen, of vaak strompelen. Schoenen niet aankrijgen bij het kleine kind.

Voeten die naar binnen of juist naar buiten staan. Knieën die naar binnen of naar buiten gedraaid staan. Heup problemen zijn vaak niet zichtbaar van buiten af. De ontwikkeling van heupen, knieën en voeten zijn van groot belang. Naast de groei zijn er ook diverse andere factoren die een rol spelen. Denk aan spierspanning wisselingen, spierslapte of te hoge spanning. Snel vermoeidheid die optreedt bij fietsen, wandelen of traplopen komt ook voor. Moeite met evenwicht en balans. Pijn rondom de gewrichten of benen. Niet alles is groeipijn en dit onderscheidt maken, kan door andere blessures en orthopedische afwijkingen uit te sluiten.

Met een kinderfysiotherapeutisch onderzoek, voor de gewrichten en spieren aangepast per leeftijd categorie en tevens gekoppeld aan de motoriek met kracht en balans, Kunnen we je kind in kaart brengen en beweeg problemen oplossen.

Vertraagde motorische ontwikkeling;

Een vertraging in de motoriek kan zowel in de grove motoriek ontstaan of in de fijne motoriek. Vaak wordt dit ontdekt in de peuter en kleuter leeftijd. Vaardigheden die nodig zijn voor school. Denk aan traplopen, zindelijkheid, aankleden. Rennen, springen huppelen, fietsen, zwemmen. Fijne motoriek pengreep, kleuren, knippen, veteren, etc. Met behulp van motoriek testen kunnen we in kaart brengen waar de aandachtspunten in de motoriek en ontwikkeling liggen. Aan de hand hiervan kunnen we dan gericht oefenen om tot succes te komen binnen de vaardigheden die moeizaam verlopen.

Vaak zijn er kinderfysiotherapeuten gekoppeld aan de school intern. Je kunt altijd ons advies vragen, geheel vrijblijvend. Of langskomen bij ons op de praktijk om onafhankelijk het onderzoek te laten doen.

Vertraging in de motorische ontwikkeling kan een chronische indicatie zijn, dit is afhankelijk van de test resultaten.

Schrijfproblemen/ verminderde fijne motoriek;

Voor de fijne motoriek is veel aandacht binnen scholen. Vaak is het onderwijs goed ondersteunend bij deze taken. Mochten er daarnaast nog extra hulp geboden worden, staan we voor je klaar.

Op peuterleeftijd is de fijne motorische ontwikkeling lastiger te ontdekken. Denk aan moeite met dingen pakken tussen duim en wijsvinger. Moeite met eten of drinken, hanteren van bestek of beker oppakken en neerzetten. Moeite met aankleden, veteren, ritsen, knopen vast maken. Moeite activiteiten als kleuren, knippen, kleien, blokken bouwen, kleien. Soms ontbreekt de precisie, maar soms ontbreekt het ook aan oefen tijd. Of zit je kind simpelweg niet zo lang waardoor het oefenen van deze activiteiten daardoor niet lukt. Het kost soms moeite om deze vaardigheden aan te leren of een succes van te maken. We helpen je graag op weg.

Schoolgaand;

Groei gerelateerde pijn klachten/ sport blessure;

Wanneer is het groeipijn en wanneer een sport blessure? Een sport blessure gaat vaak gepaard met een trauma moment. Direct goed handelen scheelt in het verloop van het herstel. Echter overbelastingsblessures bij kinderen zijn lastiger te onderscheiden. Bewegen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Hoge sport belasting bij een kind in de groei hoeft geen schade op te leveren. Variatie en een goede balans in sport en herstel is een pre. Wanneer de belasting te hoog is, is ook niet een vaste regel voor. Dit is afhankelijk van de groeifase waarin het kind zich bevindt en de fitheid. Daarbij verschilt het ook per tak van sport. Daarnaast bepaald de groeifase wel of er een piek belasting kan plaatsvinden of dat er even een stapje terug gedaan moet worden om langdurige schade te voorkomen.

Dit is afhankelijk van de lengte groei van botten en spieren, de fase van sluiten van groeischijven en de hormoon fase waarin je kind zich bevindt. Pijn is een signaal die het lichaam afgeeft op het moment dat er sprake is van weefselschade of overbelasting. Deze schade herstelt bij een kind sneller dan bij volwassenen. In bepaalde groeifase kan dit erg wispelturig verlopen. En is de overbelasting groei gerelateerd of sport gerelateerd?

Door middel van een korte sportkeuring of medische kinderfysiotherapeutische screening kunnen we het onderscheid voor je maken. Om zo langdurig uitval in sport te voorkomen en beweegplezier te behouden.

Houding gerelateerd;

Problemen in de houding kunnen in zit en stand zich voordoen. Soms gaan ze gepaard met pijn. Pijn in de rug, knieën, schouders, nek of zelfs hoofdpijn. Ingezakte zit houding, of onderuit gezakt, staan met holle rug of knieën, voeten naar binnen of buiten gedraaid. Een afwijking in de wervelkolom komt vaak voor. Er zijn namelijk diverse type wervelkolommen. Met een kinderfysiotherapeutisch onderzoek van de gehele rug en gewrichten kunnen we snel in kaart brengen waar de problemen in de houding vandaan komen en wat we eraan kunnen doen. In de pubertijd kunnen tieners ineens uitschieten waardoor hun houding plots veranderd. Kom langs en we helpen jullie op weg, zodat langdurige klachten voorkomen kunnen worden. Of vergroeiing vroegtijdig gesignaleerd wordt.

Adem problemen/ hoofdpijn;

Hyperventilatie komt vaak voor bij het sportende kind, of inspanning astma. Pijn op de borst en/ of benauwdheid. Soms zelfs gepaard met flauwvallen. Ook ‘s nachts kunnen deze klachten zich voordoen. Spanningen en stress komen ook voor bij kinderen. Deze kunnen zich ook uiten in ademhaling problemen en pijn op de borst of rug. Spanningen verzamelen zich vaak in de nek regio en geven als gevolg hoofdpijn. Dit is een veel voorkomende klacht waarbij kinderfysiotherapie zinvol is en effectief. Bij tieners nemen de zittende activiteiten vaak toe en de studie druk en sociale druk ook. Daarbij is sport dan vaak op de achtergrond, waardoor klachten kunnen toenemen.

Hormonen spelen ook een grote rol bij hoofdpijn, dit kan zowel bij jongens als bij meiden zich voordoen. Wacht niet af en kom langs als je kind pijnklachten ervaart.

Meer informatie of afspraak maken?

Vraag je kinderfysiotherapeut in de buurt om advies. Onze kinderfysiotherapeut Kristy Scholte is werkzaam in Volendam. Zij is bereikbaar via scholte@losmaken.nl en 06 41 85 23 62

Ik wil graag meer informatie!

Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op!

Contactgegevens achterlaten