Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Hielspoor

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Wat is de oorzaak van hielspoor?

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van hielspoor

Wat is een hielspoor?

Hielspoor is een bekende voetklacht die wij regelmatig zien in onze praktijk. Mensen met hielspoor ervaren pijn en stijfheid onder de hiel. De hiel is ook druk pijnlijk. Ze hebben vaak ‘s ochtends meer klachten of na lang zitten. Dit wordt vaak beter door wat te gaan lopen en op te warmen. Naast pijn bij lopen, kan lang stil staan en autorijden ook klachten geven. Hielspoor wordt echter vaak verward met een ander hiel probleem.

Fasciitis plantaris

Onder de voet loopt vanaf de hak naar de voorvoet, een peesblad. Deze heet “fascia plantaris” . Hij zorgt ervoor dat je voet niet inzakt. Soms gaat zijn aanhechting op de hiel irriteren of ontsteken. Deze peesbladontsteking (peesplaatontsteking) wordt fasciitis plantaris genoemd. Deze klachten noemt men in de volksmond vaak hielspoor maar dat is het echter niet.

Bij hielspoor komt er botgroei/verkalking op de plek van de aanhechting van het peesblad. Dit komt door langdurige irritatie. Dit is zichtbaar op een röntgenfoto. Hielspoor en fasciitis plantaris worden in de praktijk wel vaak samen gezien.

Wanneer de klachten bij kinderen voorkomen dan is het meestal de ziekte van Sever. Hierbij raakt de groeischijf van het hielbeen geïrriteerd.

Wat is de oorzaak van hielspoor?

Zowel fasciitis plantaris als hielspoor kunnen door de volgende factoren veroorzaakt worden:

  • Afwijkende voetvorm (holvoet of platvoet)
  • Overbelasting (door veel staan, intensief sporten of overgewicht)
  • Verkeerde schoenen
  • Trauma (bijv met de hiel op een scherp iets stappen)
  • Stijve voetzool en/of korte kuitspieren

Dit kan leiden tot irritatie of scheurtjes in het peesblad.

De meeste mensen met hielspoor zijn tussen de 40 en 60 jaar. We zien de klachten vaker bij vrouwen dan bij mannen. Hier is niet echt een oorzaak van bekend maar het vermoeden is dat het met het schoeisel te maken heeft (dragen van pumps/hakken).

Wat kan ik doen aan hielspoor?

Hielspoor is een hardnekkige klacht en het kan lang duren voor het over gaat. Fysiotherapie kan dit herstel positief beïnvloeden.

Wij behandelen bij Kirchhoff Fysio vaker mensen met hielspoor of fasciitis plantaris. We doen uitgebreid onderzoek van alle gewrichten en spieren van het onderlichaam. Vooral de stand en beweeglijkheid van de voeten zijn belangrijk om te onderzoeken. Verder is de kracht en stabiliteit van de voeten en enkels een belangrijke factor die mee kan spelen.

Aan de hand van dit uitgebreide onderzoek maken wij een behandelplan. Het behandelplan bevat het losmaken van alle gewrichten en spieren. Zo halen we de spanning van de hiel af zodat de irritatie kan herstellen. Ook krijg je een rekprogramma mee om zelf mee aan de slag te gaan. Zo kun je de klachten zelf ook positief beïnvloeden. Wanneer de klachten en irritatie afneemt dan gaan we aan de slag met oefeningen om de belastbaarheid te verhogen. Hiermee voorkomen we dat de klachten terugkomen.

Bronnen:

St Antonius ziekenhuis

Hielspoorinfo

Heb je hielklachten en zou je graag van de pijn af willen? Neem snel contact met ons op!

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten