Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Slijmbeursontsteking Schouder

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Wat is slijmbeursontsteking in de schouder

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van slijmbeursontsteking in de schouder

Wat is slijmbeursontsteking in de schouder

Heb je last van je schouder en straalt het soms uit naar je bovenarm? Is het heffen van je arm heel pijnlijk en krijg je je arm niet heel hoog? Is ‘s nachts de arm heel pijnlijk en lukt het je niet om een goede slaaphouding te vinden?
Het kan zijn dat je een slijmbeursontsteking in de schouder hebt. Onze fysio’s van Kirchhoff Fysio’s kunnen je hiermee helpen. Lees er hier meer over.

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs, ook wel bursa genoemd, is een soort zacht stootkussentje gevuld met vloeistof. De functie van de slijmbeurs is de wrijving verminderen en demping geven bij inwerkende krachten zoals bij stoten en vallen. Je hebt op meerdere plekken in je lichaam slijmbeurzen maar de schouder is het bekendst. Bursae zitten op plekken bij gewrichten waar veel beweging plaatsvindt. Of waar huid en spieren over uitstekende botpunten glijden. Voorbeelden van andere slijmbeurzen in het lichaam zijn: onder en boven de knieschijf, bij de achillespees, aan de buitenkant van het bovenbeen, bij de heup etc.

In de buurt van een slijmbeurs zitten meestal ook pezen. Een slijmbeursontsteking komt vaak in combinatie met een peesletsel of een peesontsteking. De klachten die bij een slijmbeursontsteking in de schouder horen, lijken dan ook erg op de klachten bij een peesontsteking in de schouder.

Waardoor wordt een slijmbeursontsteking veroorzaakt?

In de schouder zit de slijmbeurs tussen het schouderdak en de bovenarm. Deze kan gaan ontsteken. Dit heet . Meestal komt het door overbelasting en met name door bewegingen boven schouderhoogte. Denk aan klussen tijdens een verhuizing of verbouwing. Een slijmbeurs kan ook gaan ontsteken als gevolg van een directe val erop. In sommige gevallen komt het door een bacteriële infectie of een auto-immuunproces zoals bij reumatische aandoeningen. Dit komt veel minder vaak voor.

Wat te doen bij een slijmbeursontsteking?

Voor het stellen van een diagnose is de intake en het fysiotherapeutisch onderzoek meestal voldoende. Soms wordt er een röntgenfoto, echo of MRI gemaakt.

Een slijmbeursontsteking herstelt meestal binnen 3-8 weken door rust. Soms worden ook pijnstillers en ontstekingsremmers (NSAID), of injecties met verdoving/ontstekingsremmers ingezet. Fysiotherapie kan ook zinvol zijn; hier later meer over.

Wanneer de niet-operatieve behandelingen geen effect hebben, kan de orthopeed overgaan tot opereren. Er wordt dan tijdens een kijkoperatie wat bot van de onderzijde van het schouderdak verwijderd. Hierdoor krijgen de slijmbeurs en de pezen meer ruimte. Soms wordt ook de slijmbeurs zelf verwijderd.

Dit soort operaties hebben vaak een lange herstelperiode en niet iedereen reageert gunstig op deze ingreep. Daarom is dit de laatste keuze van behandeling.

Met een bursitis naar Kirchhoff Fysio

Maar wat kan de fysiotherapeut nu voor je betekenen als je een slijmbeursontsteking hebt? Bij Kirchhoff Fysio kijken wij sowieso nooit alleen naar de locatie waar de pijn zich uit; de schouder in dit geval. Wij onderzoeken en behandelen de gehele lichaamshelft. Vaak spelen er namelijk andere factoren mee die de klachten kunnen veroorzaken. Wat voor het herstel van een slijmbeursontsteking in de schouder bijvoorbeeld belangrijk is, is dat de bovenrug,  nek en schoudergordel goed kunnen bewegen. Een slechte houding met afhangende schouders kan er ook voor zorgen dat deze klachten sneller ontstaan. Wanneer de schouders afhangen, hangt het schouderdak ook iets naar voren. Hierdoor raken de slijmbeurs en de pezen sneller bekneld onder dit schouderdak. Een goede houding is dus erg belangrijk. Hier moet wel de mobiliteit en de kracht voor zijn.

Het verbeteren van de beweeglijkheid van de wervels en gewrichten en het verbeteren van de houding kan het herstel bespoedigen. Ook maken we de spieren goed los om zo het natuurlijk herstel te verbeteren. Je krijgt advies in wat je wel en niet moet doen en oefeningen ter bevordering van de doorbloeding. Wanneer de slijmbeursontsteking is hersteld gaan we nog aan de slag met oefeningen om te voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Een behandelplan van A tot Z dus.

Bronnen:

Schoudernetwerken Nederland

St. Antonius ziekenhuis

Heb je het vermoeden dat je een slijmbeursontsteking hebt en zou je wel wat begeleiding in je herstel willen? Neem dan snel contact met ons op!

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten