Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Golferselleboog – Epicondylitis medialis

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van je golferselleboog.

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van je golferselleboog

Wat is een Golferselleboog?

De golferselleboog, ook wel epicondylitis medialis genoemd, is een overbelastingsblessure aan de elleboog. Het is een peesirritatie of -ontsteking van de buigspieren van de pols. De klachten uiten zich aan de binnenzijde van de elleboog. Het geeft pijn maar het kan ook rood, dik en warm zijn in dit gebied. Het kan ook wat uitstralen aan de onderarm en een tintelend gevoel in de pink en ringvinger geven.

De pijn treedt bijvoorbeeld op bij iets oppakken met name met de handpalm omhoog, schilderen, typen, schroevendraaien en het tillen van zware tassen.

Wanneer je deze klachten aan de buitenkant van de elleboog hebt dan spreken we over een tenniselleboog, oftewel epicondylitis lateralis.

Wat is de oorzaak van een golferselleboog?

De golferselleboog is, net als de tenniselleboog, een overbelastingsblessure die ontstaat door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken met de pols.

Dit heeft vaak niet met golf te maken. Het wordt golferselleboog genoemd omdat het onder golfers vaker kan voorkomen. Een golfersarm kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij mensen rond de leeftijd van 30-60 jaar. Jaarlijks krijgen ongeveer 3 op 1.000 volwassenen de diagnose golferselleboog. De tenniselleboog komt veel vaker voor: dit komt jaarlijks bij ongeveer 1 op 100 volwassenen voor.

Een golferselleboog is een hele pijnlijke en hinderlijke blessure. Je kan er maanden en soms jaren last van hebben. Het kan echter vanzelf over gaan.

De behandeling van een golfarm

Belangrijk bij een golferselleboog is om uit te zoeken wat de activiteit is die de overbelasting heeft veroorzaakt. Deze activiteit moet je zoveel als mogelijk vermijden om verdere overbelasting te voorkomen. Bij ontstekingen en irritaties is in de eerste fase rust het belangrijkste. Blijf je arm wel gewoon bewegen en licht belasten (binnen de pijngrenzen) zodat de elleboog niet stijf wordt.

Verder zijn er elleboogbraces te koop die verlichting kunnen geven aan mensen met een golfarm. Dit is een soort bandje dat de spanning van de pees afhaalt. Dit kan de pezen iets meer rust geven wanneer belasting niet vermeden kan worden. Draag deze niet de hele dag!

Soms kan de huisarts ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Ook worden er wel een injecties in de pees gespoten met corticosteroïden en pijnstilling.

In uitzonderlijke gevallen wordt er weleens een operatief ingegrepen. Hierbij wordt een deel van de pees losgemaakt. Het resultaat van de operatie kan per persoon sterk verschillen.

Met een golferselleboog naar Kirchhoff Fysio

Wanneer je bij ons komt met klacht starten wij altijd met een intake. Hierin brengen wij de klachten, je persoonlijke situatie en je hulpvraag in kaart. Daarna volgt een fysiotherapeutisch onderzoek. We onderzoeken de nek, bovenrug, schoudergordel en beide armen. Bij mensen met een (langdurige) golfersarm zien wij vaak dat er op andere plekken in het lichaam ook klachten ontwikkelen. Meestal komt dit voor als gevolg van compensatie maar soms kan dit ook indirect de golferselleboog veroorzaken.

Wij onderzoeken de gewrichten, spieren, pezen, banden en indien nodig bloedvaten en zenuwen.

Na dit onderzoek zal je Kirchhoff Fysiotherapeut je vertellen wat de oorzaak van je klacht is, welke factoren er eventueel meespelen en wat je mag verwachten van het herstel. Indien nodig wordt er een behandelplan opgesteld.

De behandeling van een golferselleboog

Qua behandeling krijg je eerst advies over hoe je met je klacht om moet gaan; wat je wel en niet mag doen. We starten met het mobiliseren van gewrichten (indien nodig) en het losmaken van gespannen spieren. Door de spanning van strekspieren af te halen krijgen de pezen wat rust. Verder worden de andere spieren van de keten ook losgemaakt om compensatie klachten te voorkomen. Het losmaken doen wij door middel van onze speciale dieptemassage, eventueel aangevuld met dry needling en medical tape.

In een latere fase krijg je verschillende oefeningen mee: voor ontspanning, symmetrie en later om de belastbaarheid te vergroten. Wij focussen in het behandelplan ook op het voorkomen dat de klachten weer terugkomen. Een behandelplan volgens de Kirchhoff Fysio Methode is altijd gericht op herstel van A tot Z.

Bronnen:

Medisch centrum twente


Rijnland Orthopedie


NHG-richtlijn

Denk je dat je een golferselleboog hebt en zou je graag een van onze fysio’s hier naar willen laten kijken? Neem contact met ons op!

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten