Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Patellofemoraal pijnsyndroom

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Een diagram dat de anatomie van het patellofemorale gewricht illustreert, waarbij het dijbeen (femur) en de knieschijf (patella) verbonden zijn. Diverse anatomische structuren, inclusief spieren, pezen en ligamenten, worden benadrukt.

Herstel van je Patellofemoraal pijnsyndroom met Kirchhoff Fysio

Het patellofemoraal pijnsyndroom (pfps) is de naam voor pijnklachten aan het gewricht van de knieschijf. Het wordt ook vaak patellofemorale pijn of retropatellaire chondropathie (meidenknie) genoemd en valt onder anterior knee pain / anterieure kniepijn. Het komt vaker voor bij tieners/pubers en meer bij vrouwen. Bij de meeste mensen met deze klachten worden geen orthopedische afwijkingen gevonden.

Het patellofemorale gewricht is het gewricht tussen het dijbeen (femur) en de knieschijf (patella). Het is een hefboom wat maximaal 7x het lichaamsgewicht kan dragen. Als voorbeeld: bij opstaan uit een stoel is de belasting op dit gewricht al 3 of 4x van het lichaamsgewicht.

Wat voor klachten kun je hebben bij patellofemoraal pijnsyndroom?

  • Pijn/stijfheid rond de knieschijf, aan de voorzijde van de knie (meestal bij 1 knie maar het kan ook aan beide kanten voorkomen)
  • De pijn neemt toe bij belast buigen van de knie denk aan bij hurken, traplopen maar ook bijvoorbeeld bij tegen de wind in fietsen, hardlopen en soms zelfs met wandelen. Ook langdurig zitten met gebogen knieën kan de pijn uitlokken. Dit wordt het theaterfenomeen of theaterknieën genoemd.
  • Knisperend/krakend gevoel achter de knieschijf
  • Er is meestal geen sprake van roodheid of zwelling

Wat is de oorzaak van patellofermorale pijn?

De exacte oorzaak is nog niet helemaal duidelijk maar het lijkt dat verhoogde druk van de knieschijf op het kraakbeen achter de knieschijf, de klachten veroorzaken. Er zijn verschillende oorzaken die de druk op het kraakbeen kunnen vergroten denk aan:

  • Overbelasting (veel hurken, bukken)
  • Spierzwakte van (sommige van) de bovenbeenspieren / slechte kniestabiliteit
  • Hypermobiliteit
  • Overgewicht
  • Afwijkende stand van de benen (x- of o-benen)
  • Afwijkende stand van de voeten (hol- of bolvoeten)
  • Slechte rompstabiliteit: de buik-, bil- en rugspieren spelen een belangrijke rol om de knieschijf in het juiste spoor van het bovenbeen te laten glijden.
  • Omdat de klachten meer bij vrouwen voorkomen wordt er ook nog gesuggereerd dat het met oestrogenen te maken kan hebben.

Wat kan de fysiotherapeut doen aan knieschijfklachten?

Bij Kirchhoff Fysio beginnen wij altijd met een uitgebreide intake en fysiotherapeutisch onderzoek. Tijdens dit proces bespreken we jouw klachten en onderzoeken we de gehele lichaamshelft waar de klacht zit. Bij het onderzoek van knieschijfklachten richten we ons op de lage rug, het bekken, de heupen, knieën, enkels en voeten. We gebruiken fysiotherapeutische tests om alle aspecten, inclusief gewrichten, spieren, pezen, banden, bloedvaten en zenuwen, te onderzoeken. Op basis van dit onderzoek kunnen we de oorsprong van de klachten vaststellen, de bijdragende factoren identificeren en een behandelplan opstellen.

Ons behandelplan is altijd opgebouwd middels de ‘Losmaken, Lang maken, Sterk maken’-formule. Alle spieren van de rug en benen worden eerst goed losgemaakt middels onze speciale deep tissue massage. Dit haalt vaak al wat druk van de knieschijf af. Ook bereiden we het lichaam voor op de trainfase. Spieren die gespannen zijn en helemaal ‘vast zitten’ zijn namelijk niet goed trainbaar.

Naast het losmaken, krijg je rekoefeningen mee om zelf de spanning in de spieren te verminderen. We streven naar symmetrie tussen links en rechts om een solide basis te leggen voor verdere training. Op een scheve fundering kun je immers niet goed bouwen. Zodra de spieren los en op lengte zijn, gaan we werken aan stabiliteit, coördinatie en kracht met als doel de balans te verbeteren en de belastbaarheid te verhogen. We gaan ook aan de slag met (sport) specifieke oefeningen. Ons uiteindelijke doel is altijd volledige verlichting van pijn en volledig herstel van functie.

Soms kunnen steunzolen ook bijdragen aan klachtenvermindering. In dat geval sturen wij je door naar een podoloog/podotherapeut.

Herken je deze klachten? En zou je graag weer pijnvrij willen zijn? Neem dan contact met ons op om te kijken wat wij voor je kunnen doen.

Bronnen:

Isala

St Antonius ziekenhuis

Viecuri medisch centrum

Herken je deze klachten? En zou je graag weer pijnvrij willen zijn? Neem dan contact met ons op om te kijken wat wij voor je kunnen doen.

Laat hier uw contactgegevens achter.

Contactgegevens achterlaten