Scoliose bij volwassenen behandelen met Kirchhoff Fysio
Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Scoliose bij volwassenen behandelen

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Medische illustratie van de gevolgen van wervelslijtage, zoals kromming van de wervelkolom, zenuwbeknelling en verminderde flexibiliteit.

Scoliose bij volwassenen behandelen met Kirchhoff Fysio

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom, die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. Bij volwassenen ontstaat scoliose vaak door slijtage van de wervelkolom (degeneratieve scoliose) of doordat een eerder bestaande kromming in de loop der jaren erger wordt. Deze kromming kan invloed hebben op je houding, de balans in je lichaam en zelfs leiden tot klachten zoals pijn en stijfheid.

In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose, en elk jaar krijgen gemiddeld 1.000 mensen deze diagnose erbij. Scoliose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij jongeren tussen de 10 en 18 jaar, de leeftijd waarop scoliose het vaakst voorkomt, heeft ongeveer 2-3% hier last van. Bij meisjes tussen de 7 en 16 jaar heeft 3,2% scoliose, terwijl dit bij jongens in dezelfde leeftijdsgroep slechts 0,5% is.

De mate van scoliose en de impact ervan verschillen per persoon. Sommige mensen ervaren nauwelijks hinder, terwijl anderen te maken krijgen met klachten zoals rugpijn, spiervermoeidheid of zenuwpijn.

Klachten bij scoliose:

  • Pijn in de rug, vaak in de onderrug of tussen de schouderbladen.
  • Verminderde beweeglijkheid van de rug, stijfheid.
  • Asymmetrie in het lichaam, zoals een ongelijke schouder- of heupstand.
  • Vermoeidheid, vooral na lang zitten of staan.
  • In ernstige gevallen: uitstralende pijn, tintelingen of gevoelloosheid door druk op de zenuwen.

Oorzaken van scoliose:

  • Degeneratieve veranderingen: Door slijtage van tussenwervelschijven en gewrichten in de wervelkolom.
  • Progressie van een bestaande scoliose: Vaak ontstaan in de kinder- of tienertijd.
  • Ongelijke belasting: Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, spierzwakte of beenlengteverschil.

Behandeling bij scoliose

Scoliose is een aandoening die niet vanzelf overgaat, maar met de juiste behandeling kunnen de klachten vaak aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. De mate van behandeling en het effect ervan hangen af van verschillende factoren, zoals de ernst van de kromming, de oorzaak van de scoliose en de leeftijd van de persoon.

Bij volwassenen is scoliose meestal niet volledig te corrigeren omdat de wervelkolom volledig ontwikkeld is. Toch kunnen gerichte behandelingen de pijn en stijfheid verminderen en de belastbaarheid van de rug verbeteren. Dit zorgt ervoor dat je beter kunt functioneren in het dagelijks leven.

Bij jongeren, waarbij de wervelkolom nog in ontwikkeling is, kan een tijdige behandeling helpen om verergering van de kromming te voorkomen. In sommige gevallen kan de kromming door een combinatie van fysiotherapie en hulpmiddelen, zoals een brace, worden gestabiliseerd of gecorrigeerd.

De meest voorkomende behandelmogelijkheden zijn:

  • Fysiotherapie: Gericht op het versterken van de rug- en rompspieren, verbeteren van de houding en het verminderen van pijn.
  • Brace-therapie: Bij jongeren kan een brace helpen om de kromming te stabiliseren en verdere verergering te voorkomen.
  • Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de kromming te corrigeren en verdere complicaties te voorkomen.

Met scoliose naar Kirchhoff Fysio

Onderzoek bij scoliose:
Bij Kirchhoff Fysio starten we altijd met een intake en een uitgebreid onderzoek. Tijdens dit onderzoek brengen we jouw klachten en de oorzaken ervan in kaart. We kijken naar de gehele bewegingsketen: van de wervelkolom en het bekken tot en met je benen. Hierbij maken we gebruik van specifieke fysiotherapeutische tests om te beoordelen welke spieren, gewrichten of zenuwen een rol spelen in jouw klachten.

Op basis van dit onderzoek stellen we een behandelplan op dat volledig is afgestemd op jouw situatie en doelen.

Behandeling van scoliose door een Kirchhoff fysiotherapeut:

Onze behandelingen richten zich op pijnverlichting, het verbeteren van je houding en het herstellen van de balans in je lichaam. We combineren verschillende technieken en oefeningen om dit te bereiken:

Jouw herstel, onze missie:

Bij Kirchhoff Fysio werken we samen met jou aan een pijnvrije toekomst. Ons doel is niet alleen om je klachten te verlichten, maar ook om de belastbaarheid van je lichaam te verbeteren. Hierdoor kun je weer vol vertrouwen en zonder beperkingen bewegen.

Maak een afspraak

Herken je jezelf in bovenstaande klachten? Blijf er niet mee rondlopen. Onze ervaren fysiotherapeuten helpen je graag verder. Neem contact met ons. Samen zorgen we ervoor dat jij weer vrij en actief kunt bewegen!

Bronnen:

  1. Weinstein, S. L., Dolan, L. A., Cheng, J. C. Y., Danielsson, A., & Morcuende, J. A. (2008). Adolescent Idiopathic Scoliosis: Natural History and Long-Term Treatment Effects. The Journal of Bone and Joint Surgery, 90(1), 92-99.
  2. Schwab, F., Dubey, A., Gamez, L., El Fegoun, A. B., Hwang, K., & Lafage, V. (2005). Adult scoliosis: Prevalence, SF-36, and nutritional parameters in an elderly volunteer population. Spine, 30(9), 1082-1085.
  3. KNGF-richtlijn Lage Rugpijn (2021). Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
  4. Glassman, S. D., Berven, S., Bridwell, K., Horton, W., Dimar, J. R. (2005). Correlations between radiographic parameters and clinical symptoms in adult scoliosis. Spine, 30(6), 682-688.
  5. Negrini, S., Donzelli, S., Aulisa, A. G., Zaina, F., Romano, M., & Negrini, A. (2018). 2016 SOSORT guidelines: Orthopaedic and rehabilitation treatment of idiopathic scoliosis during growth. Scoliosis and Spinal Disorders, 13(1).
  6. H&W (Huisarts & Wetenschap): “Scoliose: diagnostiek en behandeling.”
  7. JGZ-richtlijn (Jeugdgezondheidszorg): “Richtlijn houding en bewegen – Scoliose.”
  8. Vvocm (Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck): “Idiopathische scoliose.

Wil je graag overleggen met een van onze fysio’s of een afspraak maken? Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Laat hier je contactgegevens achter.

Contactgegevens achterlaten