Wat is een spanningshoofdpijn?
Eerder schreven we al over cervicogene hoofdpijn. Dit is hoofdpijn die uit je nek komt en wat niet heel veel voorkomt. Spanningshoofdpijn lijkt hier op maar komt daarentegen heel veel voor. In 48% van de gevallen gaat het bij hoofdpijn om spanningshoofdpijn. Het kan op alle leeftijden voorkomen maar het wordt minder vaak bij ouderen gezien. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.
Wat zijn de symptomen van spanningshoofdpijn?
Bij spanningshoofdpijn heb je pijn aan beide kanten van je hoofd of rondom. Het voelt als een drukkende, knellende pijn of als een strakke band om je hoofd. Het kan een half uur tot een paar dagen duren. De spieren van je nek/schouders/schedelrand kunnen pijnlijk zijn. De hoofdpijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning.
Soms ben je ook misselijk of gevoelig voor licht of geluid. Het kan daarom soms lijken op migraine, maar dit is het niet. Bij spanningshoofdpijn is er nooit sprake van meer dan 1 van deze 3 klachten in tegenstelling tot migraine.
Wat veroorzaakt spanningshoofdpijn?
Het is niet helemaal bekend wat de oorzaak is van spanningshoofdpijn. Er wordt gedacht dat het een manier is van je lichaam om een vorm van overbelasting aan te geven. In veel gevallen wordt het veroorzaakt door een hoge spierspanning van je nekspieren en/of door stress. Dit zien wij regelmatig in onze praktijk.
De nek- en halsspieren hebben hun aanhechting aan de schedel(rand). Een hoge spierspanning kan zorgen dat het gaat trekken aan het hoofd. Ook kunnen er triggerpoints in de nek- en/of halsspieren zitten die de hoofdpijn veroorzaken. Een hoge spierspanning of triggerpoints in de kaakspieren kan ook meespelen.
Daarnaast kan spanningshoofdpijn ook deze oorzaken hebben:
- Lichamelijke inspanning
- Vermoeidheid
- Een verkeerde houding
- Overbelasting van de kauwspieren
- Hormonale schommelingen
- Overmatig gebruik van cafeïne
- Bloedarmoede
- Chronische verkoudheid
- Bijholteontsteking
- Gebitsaandoening
- Allergie
Hoe kom ik van spanningshoofdpijn af?
Om te beginnen is het belangrijk om de oorzakelijk factoren te onderzoeken en dit aan te pakken. Je kan hiervoor een hoofdpijndagboek bijhouden. Als je het vermoeden hebt dat het met de spierspanning van je nek te maken heeft of een verkeerde houding, dan kunnen onze Kirchhoff Fysiotherapeuten je hierbij helpen.
Je krijgt bij ons eerst een uitgebreide intake. We onderzoeken je gehele bovenste lichaamshelft omdat er soms ook andere factoren meespelen bij een klacht. Op deze manier kunnen we niets over het hoofd zien.
Na dit onderzoek stellen we een behandelplan op. Deze is altijd gebaseerd op ons ‘Losmaken, lang maken, sterk maken’ principe. Middels dit principe richten we ons niet alleen op het behandelen van de klacht, maar ook op het voorkomen van terugkerende klachten. Losmaken van de spieren is een belangrijke eerste stap in ons behandelplan. Je krijgt handvatten om zelf de spieren los te maken en te houden. We kijken ook nog naar je houding en indien nodig krijg je hier ook instructies en oefeningen voor. Verder is het trainen van de stabiliserende nekspieren een heel belangrijk onderdeel van het effectief behandelen van spanningshoofdpijn.
Lees hier meer over onze Kirchhoff fysio methode.
Soms speelt een oud of verkeerd hoofdkussen in bed ook mee als oorzaak van de nek- en hoofdpijnklachten. Hier hebben wij ook oplossingen voor: wij verkopen kussens op maat.
Bronnen:
Wil je graag overleggen met een van onze fysio’s of een afspraak maken? Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!
Laat hier je contactgegevens achter.