Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Een Frozen shoulder

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Een frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van een frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel adhesieve capsulitis genoemd, is een hele langdurige klacht. Het betekent letterlijk ‘bevroren schouder’ en dat is ook hoe de klachten zich uiten. Naast pijn gaat het namelijk gepaard met flinke bewegingsbeperkingen. De kans op herstel hiervan is vrij goed, hoewel het soms een paar jaar kan duren.

Wat veroorzaakt een frozen shoulder? Hoe ziet het beloop eruit? Wat kun je zelf doen? Hoe kan Kirchhoff Fysio je helpen bij je herstel? Lees verder voor alle antwoorden.

Welke klachten hoort bij een frozen shoulder?

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder, soms uitstralend naar de bovenarm. Daarna verliest de schouder geleidelijk aan bewegingsvrijheid. De bewegingsbeperking is doorgaans in alle bewegingsrichtingen waarbij (zijwaarts) heffen en buitenwaarts draaien het meest beperkt zijn. Indien de bewegingsbeperking minimaal 1 maand aanwezig is dan spreekt men van een frozen shoulder.

Hoe lang duurt het herstel van een frozen shoulder?

De frozen shoulder is een zogenaamde ‘self limiting disease’ en doorloopt in de meeste gevallen deze 3 fases:

Freezing fase
In deze fase is pijn het meest overheersend, zowel in rust als tijdens bewegen. Er is sprake van ontstekingsreacties in de schouder. De actieve beweeglijkheid van de schouder raakt door de pijn beperkt. Als gevolg van de ontstekingsreactie ontstaat er littekenweefselvorming en fibroplasie (vorming van bindweefsel) in de schouder. Dit zorgt ervoor dat de passieve beweeglijkheid in een later stadium ook geleidelijk beperkt raakt.

De duur van de freezing fase kan variëren van enkele weken tot 9 maanden.

Frozen fase
Tijdens deze fase vermindert de pijn. De stijfheid en bewegingsbeperking gaat steeds meer overheersen. Het gewrichtskapsel is stijver geworden waardoor de passieve beweeglijkheid nu ook sterk is verminderd.

Deze fase kan 4 tot 9 maanden duren.

Thawing fase
Dit is de laatste fase van een frozen shoulder. De actieve en passieve mobiliteit verbetert nu geleidelijk aan. Zoals eerder gezegd wordt de frozen shoulder als ‘self limiting disease’ gezien. Desalniettemin kan het herstelproces naar normale bindweefseleigenschappen soms jaren in beslag nemen. Een groot deel van de mensen met frozen shoulder (30%) houdt een licht pijnlijk en licht beperkte schouder.

De totale duur van deze fase kan 1 tot 3 jaar duren. Soms nog langer, afhankelijk van herstelbelemmerende factoren. Mensen met insuline-afhankelijke diabetes mellitus hebben bijvoorbeeld de minst gunstige prognose.

Wat is de oorzaak van frozen shoulder en komt het vaak voor?

Frozen Shoulder komt het meeste voor bij mensen tussen de 40 en 65 jaar. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Soms krijgen mensen binnen enkele jaren weer een frozen shoulder. Dit is zelden aan dezelfde arm. In 14% van de gevallen is het aan beide schouders tegelijkertijd.

Er zijn verschillende zaken bekend die een frozen shoulder kunnen veroorzaken. Soms heeft het geen bekende oorzaak. Dit wordt primaire frozen shoulder genoemd. Wanneer de oorzaak wel bekend is, noemt men het secundaire frozen shoulder.

Dit kan komen door:

  • Intrinsieke oorzaken: bijvoorbeeld na een trauma, na langdurige immobilisatie, als gevolg van een peesontsteking of spierscheuring van een schouderspier.
  • Extrinsieke oorzaken: zoals borsttumor, longtoptumor, hersenbloeding/-infarct, bovenarmbreuk, schouderbladbreuk, sleutelbeenbreuk, veranderd bewegingspatroon van het schouderblad.
  • Systemische oorzaken: bijvoorbeeld diabetes mellitus, hart-long aandoeningen, epilepsie, de ziekte van dupuytren, de ziekte van parkinson, schildklieraandoeningen.

Wat kan Kirchhoff Fysio voor mijn frozen shoulder doen?

Het behandelplan bij frozen shoulder hangt af van de fase waarin je zit en hoe hoog de weefselreactiviteit is. Wij onderzoeken sowieso ook alle andere gewrichten en spieren van de bovenste lichaamshelft. Indien er sprake is van compensatieklachten dan kunnen wij dit op tijd oplossen.

Wij geven informatie over frozen shoulder en advies. Het is goed om te weten wat je wel en niet mag doen. Of je door de pijn mag bewegen, of je boven je hoofd mag werken, welke oefeningen je wel en niet mag doen; alle vragen worden door je Kirchhoff fysiotherapeut beantwoord. Op deze manier voorkomen we factoren die het natuurlijk herstel kunnen belemmeren.

Afhankelijk van de fase is er ook ruimte voor losmaken en oefentherapie binnen het behandelplan van een frozen shoulder. Het oefenen en rekken ter verbetering van de mobiliteit van alle gewrichten en spieren van het bovenlichaam. Dat wil zeggen: nek, bovenrug, schoudergordel, armen, ellebogen en polsen. Je krijgt dan ook huiswerkoefeningen mee. De huiswerkoefeningen en oefentherapie worden afgestemd op de fase van herstel waar jouw schouder in zit en ook van jouw hulpvraag en behandeldoel(en).

Bronnen:

De SNN-praktijkrichtlijn Frozen Shoulder voor fysiotherapeuten

Heb jij een frozen shoulder of klachten die er op lijken? En zou je graag wat begeleiding willen zodat je zo goed mogelijk kan herstellen? Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden.

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten