Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

(Totale) heupprothese / THP

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Herstel van je (Totale) heupprothese / THP met Kirchhoff Fysio

In onze praktijk zien wij bij Kirchhoff Fysio regelmatig mensen na een heupoperatie. Het krijgen van een heupprothese is een ingrijpende operatie. Goede revalidatie is essentieel om voor het hervatten van sport-, werk- en dagelijkse activiteiten. Wij, Kirchhoff fysiotherapeuten, kunnen hierin ondersteuning en begeleiding geven.

Welke operaties zijn mogelijk bij het krijgen van een heupprothese? Wat is de verwachting na de operatie? Wat houdt de postoperatieve revalidatie in? Hoe kunnen wij je helpen? In dit artikel geven wij antwoord op al deze vragen en meer.

Wat is een (totale) heupprothese?

Een heupprothese is een vervangend (kunst)gewricht in de heup. Bij sommige aandoeningen zoals heupdysplasie, epifysiolyse, ziekte van Otto, fractuur etc. wordt er gekozen voor een gewrichtsvervangende operatie. De meest voorkomende oorzaak voor het plaatsen van een heupprothese is artrose.

Welke soorten heupprotheses zijn er?

Bij sommige aandoeningen, zoals artrose, wordt er vaak eerst gekozen voor conservatief beleid. Dat betekent in dit geval, dat er eerst gestart wordt met fysiotherapie. Indien dit beleid niet het gewenste effect heeft, dan wordt je doorverwezen naar de orthopeed om een gewrichtsvervangende operatie te bespreken. Een orthopeed is een arts die gespecialiseerd is in het bewegingsapparaat.

Er zijn verschillende soorten protheses en manieren om ze te bevestigen. Ook kan de orthopeed voor verschillende richtingen kiezen van waaruit hij/zij het gewricht wil benaderen.

Bij een kunstheup kan er besloten worden om alleen de kop of de kom te vervangen. Meestal worden beide vervangen; dan spreken we over een totale heupprothese (THP). De kop en kom worden vervangen door een prothese gemaakt van hoogwaardig materiaal zoals metaal, kunststof of keramiek. Op de plek van de heupkom in het bekken wordt een nieuwe kom aangebracht. In het dijbeen wordt een steel met een nieuwe heupkop aangebracht. De prothese blijft op zijn plek door het gewrichtskapsel en de spieren die daaromheen liggen.

De prothese kan op 3 methoden geplaatst worden. Met of zonder botcement of een combinatie hiervan.

Er zijn verschillende soorten benadering om de prothese te plaatsen

Qua benadering is er de voorste (of anterieure) benadering, laterale benadering of de achterste (of posterolaterale benadering).

Bij de voorste (anterieure) benadering komt het litteken aan de voorzijde van de heup te zitten. Bij deze techniek is zo goed als geen spierschade maar het is een lastige techniek wat nog niet in elk ziekenhuis wordt gedaan.

De laterale benadering is een veel gebruikte methode. Hierbij komt het litteken aan de zijkant van de heup te zitten. Het herstel duurt wat langer maar de kans dat de heup uit de kom schiet is bij deze methode echter weer erg klein.

De achterste (posterolaterale) benadering is de meest gebruikte methode voor het plaatsen van een heupprothese. Het litteken komt aan de zijkant van de heup en buigt aan de bovenkant af naar de bil. De spieren die het been opzij bewegen worden hierbij met rust gelaten. De andere spieren en het kapsel rond de heup moeten wel goed gehecht worden om de kans op het luxeren (uit de kom gaan) van het gewricht te minimaliseren. Hierom mag je na deze operatie de heup de eerste maanden niet verder buigen dan 90 graden. Ook mag je het been niet naar binnen bewegen.

Revalidatie bij een heupprothese

De revalidatie na het krijgen van een heupprothese hangt van diverse factoren af. Zoals je persoonlijke situatie, hoe de operatie is gegaan, het type prothese, de benadering etc. Sommige mensen mogen al vrij snel volledig belasten en sommige mogen de eerste weken pas gedeeltelijk belasten. Ook krijg je leefregels mee om te voorkomen dat de heup uit de kom gaat. De fysiotherapeut kan je hierover informeren.

In het ziekenhuis krijg je al fysiotherapie. Hier leer je met krukken (trap)lopen. Eenmaal thuis ga je met je eigen fysiotherapeut verder oefenen. Door middel van het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek stelt de fysiotherapeut van Kirchhoff Fysio, samen met jou, een persoonlijk behandelplan op. Je krijgt voorlichting over het postoperatieve beloop en instructies over hoe je dingen in het dagelijks leven het best kan doen (bijvoorbeeld in en uit bed komen, gaan zitten/staan, traplopen met krukken etc). Ook begeleiden wij je met het terug krijgen van mobiliteit en kracht. Dit met als doel om je dagelijkse activiteiten weer zelfstandig en veilig te kunnen doen.

In het begin kan de fysiotherapeut soms bij je thuis komen. Het is een goed idee om alvast de fysiotherapeut te regelen voor je geopereerd wordt. Dit scheelt na afloop weer tijd en zo kun je zo snel mogelijk starten met je revalidatie. De totale duur van de revalidatie na een heupprothese is gemiddeld 9-12 maanden.

Lees hier meer over fysiotherapie na een operatie bij Kirchhoff Fysio.

Wanneer mag je autorijden

Je mag na een operatie pas weer autorijden als je weer volledige controle over het gewricht hebt. Dit duurt vaak zo’n 3 maanden. Zolang er sprake is van een functiebeperking ben je niet verzekerd bij schade door een ongeval. Begin dus niet te vroeg met autorijden!

Vergoeding fysiotherapie bij een nieuwe heup

Fysiotherapie na deze operatie is gedurende 12 maanden chronisch en wordt deels vanuit de basisverzekering vergoed. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts. Er is hierbij wel sprake van een verplicht eigen risico. De eerste 20 behandelingen gaan uit je aanvullende verzekering.

Bronnen:

Kngf richtlijn artrose heup-knie 2018

Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling

Wil je meer weten over een goede revalidatie na een heupoperatie of heupprothese?

Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op!

Contactgegevens achterlaten