Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Springersknie – Patella Tendinitis

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Tekstuele informatie over de springersknie, een veelvoorkomende overbelastingsblessure aan de knie bij sporters, met details over symptomen, oorzaken en behandelingen, inclusief de aanpak van Kirchhoff Fysio voor herstel en preventie.

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van je springersknie

De springersknie is een overbelastingsblessure aan de knie. Het wordt ook wel jumpers knee, apexitis patella, patella tendinitis of patellapees tendinopathie genoemd. Het valt onder ‘anterior knee pain’ net als bijvoorbeeld de lopersknie.

De springersknie is een peesprobleem aan de onderzijde van de knieschijf. We zien het veel bij sporters die veel sprongbelasting ervaren zoals bij volleybal of basketbal. We zien het ook bij andere sporten waarbij snel van richting veranderd moet worden zoals sprinten, voetbal of hockey. Of bij sporten waarbij er veel belasting op de kniepees komt zoals bergwandelen.

Een springersknie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vooral sporters tussen de 18 en 35 jaar lopen het meeste risico op een springersknie.

Wat is een springersknie?

Bij de springersknie is de pees van de bovenbeenspieren (M. Quadriceps) geïrriteerd of soms zelfs ontstoken. Het uit zich in pijn en/of stijfheid ter hoogte van de pees onder de knieschijf. Soms zit daar ook zwelling. 

In de beginfase is er vaak startpijn of -stijfheid bij de start van het sporten en verdwijnt deze pijn als de spieren en pezen eenmaal warm zijn. In een later stadium blijft de pijn aanwezig tijdens het sporten en herstelt het pas na rust. Wanneer de blessure in een gevorderd stadium is dan gaat de pijn ook niet mee weg bij rust. 

Hoe ontstaat een springersknie?

De springersknie ontstaat door een overbelasting van de pees van de M. Quadriceps. Soms komt het ook door een dysbalans in de belasting van de bovenbeenspieren. Wat ook kan meespelen is een verminderde enkel-, knie- of rompstabiliteit (core stability), verkorting van de bovenbeenspieren, een verkeerd (hard)looppatroon of een slechte statiek van de voeten en enkels. 

De verkeerde belasting of overbelasting veroorzaakt verminderde peeskwaliteit, irritatie van de pees en soms zelf een peesontsteking. 

Met een springersknie naar Kirchhoff Fysio

Bij Kirchhoff Fysio onderzoeken en behandelen we altijd de volledige keten van klachten, ook in het geval van een springersknie. Dit betekent dat we grondig kijken naar alle gewrichten, spieren, pezen en banden vanaf de rug tot aan de voeten. Alles heeft namelijk invloed op elkaar. We beoordelen ook de stand van de voeten, de lichaamshouding en doen een analyse van het looppatroon en het springen bij dergelijke blessures.

Na het zorgvuldige onderzoek stellen we een uitgebreid behandelplan op, gericht op volledig herstel. Bij de springersknie leggen we niet alleen de nadruk op het hervatten van sportactiviteiten, maar ook op het voorkomen van terugkerende blessures. Onze aanpak volgt de methode van ‘losmaken, lang maken, sterk maken’.

Meer details over onze onderzoeks- en behandelmethode zijn hier te vinden.

Heb je een springersknie of klachten die erop lijken? Zoek je een oplossing om weer pijnvrij te kunnen sporten? Neem contact met ons op! 

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten