Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Osgood Schlatter

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Kirchhoff Fysio helpt je bij het herstel van Osgood Schlatter

Wat is Osgood Schlatter

De ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening aan de knie bij kinderen. De pees van de bovenbeenspieren hecht onder de knieschijf aan, op het scheenbeen. Hier zit ook de groeischijf. Op deze plek zit bij Osgood Schlatter irritatie. Soms ontstaat er ook een bobbel(tje). De klachten zitten meestal aan één knie maar het kan ook aan beide knieën tegelijk voorkomen.

Doordat de kniepees trekkracht uitoefent op zijn aanhechting ontstaat er pijn en irritatie. De pijn zit onder de knieschijf en hier is vaak ook sprake van een zwelling of een harde bult. Soms is deze plek ook warm. Meestal zijn de knieklachten er alleen tijdens of na het sporten. Voorbeelden van activiteiten die klachten kunnen geven zijn voetballen, rennen, springen, traplopen en hurken.

Bij wie komt het voor?

Osgood Schlatter komt vooral voor bij jongens die veel sporten en in de groei zijn. Het komt ook bij meiden voor, maar wel minder vaak dan bij jongens. De jongeren met Osgood Schlatter zijn tussen de acht en vijftien jaar. Het bot is op deze leeftijd zachter en tijdens de groeispurt kan dat problemen geven icm (explosieve) sport.

Hoe lang duurt Osgood Schlatter

De klachten duren meestal een paar maanden tot soms zelfs een paar jaar. Wanneer de kinderen ouder zijn dan sluiten de groeischijven, wordt het bot harder en zullen ze de klachten niet meer ervaren.

Wat kan ik aan Osgood Schlatter doen?

Belangrijk bij Osgood Schlatter is de (explosieve) belasting op de kniepees te verlagen. Tijdelijk minder of zelfs niet sporten is dan het advies. Wij kunnen als fysiotherapeut adviseren wanneer er wat gedaan mag worden qua sport. De juiste trainingsopbouw is erg belangrijk om de klachten tegen te gaan. Bij een te snelle opbouw kunnen de klachten terugkomen.

Verder geven wij ook oefeningen mee. Oefeningen om de spieren te verlengen/ontspannen zodat de trekkracht op het bot vermindert. En in een latere fase oefeningen om de belastbaarheid te verhogen om zo de kans te verkleinen dat de klachten terugkomen.

Bronnen:
Ocon orthopedische kliniek
OLVG

Heb je het vermoeden dat je kind Osgood Schlatter heeft of klaagt hij/zij over kniepijn bij het sporten? Neem dan contact met ons op om te overleggen of behandeling zinvol is!

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten