Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Carpaal tunnelsyndroom

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Carpaal tunnelsyndroom

Herstel van je Carpaal Tunnelsyndroom (CTS) met Kirchhoff Fysio

De pols bestaat uit diverse middenhandsbeentjes. Aan de handpalmzijde loopt er ook een bindweefselband (ligament) over deze middenhandsbeentjes heen. Onder deze band zit een opening die de carpale tunnel wordt genoemd. Door de carpale tunnel loopt de polszenuw (Nervus Medianus). Als het weefsel rondom of in de carpale tunnel gezwollen raakt dan kan dit druk geven op de polszenuw. Als dit klachten geeft dan wordt dat het Carpaal Tunnelsyndroom (CTS) genoemd.

Klachten die voor kunnen komen:

  • Uitstralende) pijn in de hand. Met name in rust en ’s nachts.
  • Vermindering van gevoel in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger.
  • Soms krachtverlies in de hand; sneller dingen laten vallen of minder kracht met bijvoorbeeld het uitwringen van een dweiltje.
  • Overdag tintelingen bij activiteiten als steunen, fietsen, gebruik van computermuis.
  • Soms straalt de pijn uit naar de hele arm.
  • Bij langdurige klachten kan het volume van de spieren in de hand (meestal de duimmuis) afnemen. Dit wordt spieratrofie genoemd.

Oorzaken Carpaal Tunnelsyndroom:

CTS wordt veroorzaakt door zwelling in de pols. Dit kan veroorzaakt worden door overbelasting van de hand, slijtage, schade door een ongeluk, val of een ander trauma. Soms komen de klachten dubbelzijdig voor. Dit kan ontstaan wanneer het lichaam vocht vasthoudt zoals bij zwangerschap of bij schildklierproblemen. Ook zijn diabetes en overgewicht risicofactoren voor CTS.

Diagnose Carpaal Tunnelsyndroom:

Wanneer iemand zich bij ons meldt met klachten die passen bij CTS, dan kunnen wij dit tijdens de intake er vaak al vrij snel uithalen. Tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek, onderzoeken wij de nek, bovenrug, schoudergordel, elleboog, pols en hand (aan beide kanten). Zo kunnen wij uitsluiten dat de klachten niet ergens anders door veroorzaakt worden. Vergelijkbare klachten kunnen namelijk ook uit de nek of bovenrug komen. Om CTS nog specifiek te testen kunnen wij de proef van Phalen en de proef van Tinel doen. Een EMG bij de neuroloog kan het ook uittesten maar in de meeste gevallen is dit niet nodig.

Behandeling Carpaal Tunnelsyndroom:

Afhankelijk van de oorzaak van Carpaal Tunnel Syndroom kan fysiotherapie helpen. Indien gewrichten niet goed bewegen dan gaan wij deze eerst mobiliseren. Ook maken we de spieren vanaf de nek/bovenrug tot en met de hand helemaal los. Dit helpt de zwelling afvoeren en kan al verlichting geven. Verder geven we advies en oefeningen zodat je zelf ook actief aan de slag kan met het verhelpen van de klachten. Soms kan een brace of spalk voor in de nacht wat verlichting geven. In enkele gevallen worden er ook door de dokter ontstekingsremmende injecties gezet.

Indien fysiotherapie en/of injecties niet het gewenste effect geeft dan kan een operatie de oplossing zijn. Deze operatie wordt een Carpaal Tunnelrelease genoemd. Hierbij wordt de Carpale Tunnel in de lengte doorgesneden om zo de zenuw weer ruimte te geven. Ook bij het herstel na deze operatie kunnen wij van Kirchhoff Fysio ondersteuning en begeleiding geven.

Herken je de klachten die bij Carpaal Tunnelsyndroom horen en wil je hier snel vanaf?

Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen contact met u op!

Contactgegevens achterlaten