Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Snapping hip / klikkende heup

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Een diagram illustreert het snapping hip syndroom, waarbij een peesband over het bovenbeen glijdt, veroorzaakt door overbelasting, slechte houding of andere factoren.

Van je Snapping hip / klikkende heup af met Kirchhoff Fysio

Wat is een klikkende heup?

Heb jij last van een ‘klikkend’ of ‘knappend’ gevoel aan de buitenkant van je heup als je beweegt? Dit kan een vorm zijn van het snapping hip syndroom, ook wel klikkende heup genoemd. Het hoeft niet altijd pijn te doen maar het kan wel. Je kunt ook last hebben van stijfheid/bewegingsbeperking en soms zelfs zwelling. 

Snapping hip kan het moeilijk maken om bijvoorbeeld te tillen, traplopen, been draaien, opkomen uit een stoel, lopen, rennen of fietsen. De klachten zijn niet gevaarlijk maar wel onwenselijk. Gelukkig is er met fysiotherapie genoeg aan te doen.

Wat is snapping hip / klikkende heup?

De meest voorkomende vorm van snapping hip is de ‘externe’ vorm. Hierbij glijdt een peesband (iliotibiale band) over het uitstekende deel van de buitenkant van het bovenbeen (trochanter major). Ook is er een variant waarbij de heupbuiger (m. iliopsoas) over de voorkant van de heup glijdt. Deze komt veel minder vaak voor. 

Schade van het heupgewricht, bijvoorbeeld door kan ook een knappend/klikkend gevoel geven in het heupgewricht. Dit kan komen door labrumletsel, losse fragmenten of kraakbeenbeschadiging. Het is gelukkig een zeldzame vorm. Een operatie kan in dit geval noodzakelijk zijn.

Een ontsteking van de slijmbeurs wordt ook wel bursitis in de heup genoemd of een trochanterbursitis. 

Wat is de oorzaak van een snapping hip?

  • Overbelasting van de heup
  • Slechte houding
  • Beenlengteverschil
  • Spierzwakte van rug, bekken en/of heupspieren
  • Stijfheid 
  • Anatomische afwijkingen
  • Soms trauma

Het onderzoek bij Snapping Hip Syndroom

Bij een bezoek aan onze praktijk staat altijd eerst een intake en grondig onderzoek op het programma. Tijdens dit proces bespreken we jouw klachten en voeren we een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek uit van een groot deel van het bewegingsapparaat. Bij het Snapping hip syndroom onderzoeken we de lage rug, het bekken, de heupen, knieën, enkels, en voeten. We maken gebruik van fysiotherapeutische tests om alle gewrichten, spieren en indien nodig pezen, banden, bloedvaten en zenuwen te evalueren.

Na dit grondige onderzoek kunnen we de oorsprong van de klachten vaststellen, de relevante factoren identificeren, beoordelen of er elders compensatie optreedt en een geschikt behandelplan opstellen.

Behandeling van het snapping hip syndroom

Ons behandelplan begint altijd met het losmaken van alle spieren in de gehele keten. In dit specifieke geval richten we ons op het ontspannen van de spieren van de lage rug tot aan de benen. Door deze aanpak kunnen de heupspieren ontspannen, waardoor irritatie bij het bot afneemt. We maken gebruik van onze gespecialiseerde deep tissue massage en kunnen ook dry needling toepassen op de bil- en heupspieren.

Daarnaast ontvang je rekoefeningen om zelf de rug-, been- en heupspieren te helpen ontspannen. Ons streven is om met deze rekoefeningen zoveel mogelijk symmetrie tussen links en rechts te bereiken, omdat een ‘scheve fundering’ niet bevorderlijk is voor een goede opbouw. Zodra de spieren los en soepel zijn, gaan we over tot opbouw. Je krijgt oefeningen voor stabiliteit, coördinatie en kracht. Hiermee verbeteren we de balans en verhogen we de belastbaarheid, waardoor de klachten op de lange termijn verdwijnen. Ons ultieme doel is altijd 100% pijnvrijheid en 100% herstel van functie.

Herken je dit klachtenbeeld? En zou je graag van de klachten af willen? 

Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op! 

Contactgegevens achterlaten