Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Slijmbeursontsteking knie (bursitis)

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Afbeelding van een knie met slijmbeursontsteking, zichtbaar als zwelling en roodheid.

Met een slijmbeursontsteking in je knie naar Kirchhoff Fysio

Wat voel je bij een slijmbeursontsteking in de knie?

Bij een slijmbeursontsteking in de knie heb je pijn in je knie, wat vaak gepaard gaat met zwelling. De zwelling kan boven, onder of op de knieschijf zitten. Vaak is de knie ook rood en warm. Dit zijn tekenen van een ontsteking. Heel soms krijgen mensen ook koorts bij een slijmbeursontsteking in de knie. Dan zijn er bacteriën bij gekomen en die maken de ontsteking nog erger. Dit noemen we een septische bursitis. Blijft de ontsteking een paar weken of komt het steeds terug? Dan noemen we dat een chronische bursitis. 
Bij een slijmbeurs in de knie heb je pijn met sporten, lopen, hurken en kun je niet op je knieën zitten. 

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een bursa, ook wel bekend als slijmbeurs, fungeert als een zacht kussentje gevuld met een soort smeervloeistof. De functie van een slijmbeurs is om wrijving te verminderen en schokken op te vangen, zoals die bij stoten en vallen. Deze kleine zakjes bevinden zich op verschillende locaties in het lichaam, vooral daar waar veel beweging in de gewrichten plaatsvindt of waar de huid en spieren over botuitsteeksels glijden. Bij de knie ligt de slijmbeurs tussen de knieschijf en de huid. Hierdoor kan de knieschijf bij buigen en strekken van de knie zonder problemen onder de huid door glijden. Voorbeelden van andere plaatsen waar slijmbeurzen nog meer te vinden zijn, zijn onder andere de heup, achillespees, schouder, en meer.
Een ontsteking van de slijmbeurs in de knie staat ook wel bekend als bursitis prepatellaris of prepatellaire bursitis.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking in de knie?

Als je een slijmbeursontsteking hebt dan is hij geïrriteerd en overbelast. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

  • Trauma; val op de knie of hard stoten.
  • Veel op de knieën zitten, bijvoorbeeld door werk. Denk aan stratenmakers, tapijtleggers of tegelzetters. Hierom wordt het soms ook weleens een patersknie genoemd.
  • Sport(activiteiten); overbelasting door zware activiteiten of een verkeerde spierbalans kan een slijmbeursontsteking veroorzaken. Ook door veel vallen of steunen op de knieën zoals bij sporten als judo of worstelen.
  • Infectie; dit kan komen door een wondje waarbij er bacteriën in de slijmbeurs komen.
  • In zeldzame gevallen komt het door reuma of jicht. 

Om een diagnose te stellen volstaat in de meeste gevallen een intakegesprek en fysiotherapeutisch onderzoek. Soms worden echter ook aanvullende diagnostische middelen gebruikt, zoals röntgenfoto’s, echografie of een MRI-scan.

Wat te doen bij een slijmbeursontsteking?

Wanneer de slijmbeursontsteking veroorzaakt is door een val, dan gaan de knieklachten vaak met rust vanzelf over. Als er sprake is van een infectie, dan dient er snel gestart te worden met antibiotica. 
Het herstel van een slijmbeursontsteking door overbelasting duurt over het algemeen 3-8 weken met rust. In sommige gevallen kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers (NSAID’s), of injecties met verdoving/ontstekingsremmers worden voorgeschreven. 
Wanneer overbelasting de oorzaak is of als het een chronische slijmbeursontsteking is, dan is fysiotherapie zinvol (hierover wordt later in dit artikel meer informatie gegeven).
Zelden is een operatie noodzakelijk. Bij een operatie wordt de slijmbeurs verwijderd. De slijmbeurs ligt buiten het gewricht, dus het kniegewricht zelf wordt niet beschadigd. In sommige gevallen maakt het lichaam een nieuwe slijmbeurs aan ter bescherming van de huid en knieschijf.

Fysiotherapie voor bursitis in de knie

Bij Kirchhoff Fysio hebben we ervaring met het behandelen van mensen met een slijmbeursontsteking in de knie. Wanneer je bij ons komt met klachten, beginnen we altijd met een intakegesprek en een grondig fysiotherapeutisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek bekijken we de hele keten. Bij knieklachten onderzoeken we de rug, het bekken, de heupen, knieën, enkels en voeten. Zoals eerder al werd genoemd, kunnen de klachten veroorzaakt worden door een verkeerde spierbalans. Ook de houding tijdens het werken of sporten kan meespelen. Het is dan belangrijk om alles goed in kaart te brengen. Voornamelijk bij fietsers, hardlopers en schaatsers kan dit van belang zijn om verdere overbelasting te voorkomen.
Na het grondige onderzoek stellen we een behandelplan op. In eerste instantie richten we ons op het verminderen van de klachten en ontstekingsreactie. Daarna werken we aan het verbeteren van de belastbaarheid, met als doel het hervatten van werk, sport en hobby’s. Deze fase is ook cruciaal voor het voorkomen van terugkerende klachten, ook wel recidiverende klachten genoemd.

Wil je meer informatie over onze unieke onderzoeks- en behandelmethode? Dat lees je hier.

Bronnen:

Gezondheid en wetenschap

Thuisarts

Pijnknie.nl 

Herken je deze klachten? En zou je graag weer pijnvrij willen zijn? Neem dan contact met ons op om te kijken wat wij voor je kunnen doen.

Laat hier uw contactgegevens achter.

Contactgegevens achterlaten