Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Verzwikte enkel

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Close-up van een verzwikte enkel met zichtbare zwelling en verkleuring, tijdens een fysiotherapeutische behandeling.

Begeleiding bij het herstel van je verzwikte enkel door Kirchhoff Fysio

Wat voel je bij een verzwikte enkel?

Jaarlijks lopen ongeveer 600.000 mensen een traumatisch letsel van de enkel op. In meer dan de helft van de gevallen gebeurt het tijdens sport. De verzwikte enkel is dus een veel voorkomende blessure die wij regelmatig terugzien in onze praktijk. Uitgebreide fysiotherapeutische revalidatie is gelukkig niet altijd nodig. Bij een normaal herstelproces is er binnen 6-8 weken functieherstel en genezing zonder restklachten. De meeste mensen sporten weer binnen 12 weken. Maar wanneer is het nu raadzaam om naar de fysiotherapeut te gaan? En wat kan de fysiotherapeut voor je doen bij een verzwikte enkel? In dit artikel lees je er alles over. 

Wat gebeurt er bij een verzwikte enkel?

Wanneer je je enkel verzwikt, dan zwikt de voet meestal naar binnen. Dit noemen we een inversietrauma. De andere kant op (met de voet naar buiten) heet een eversietrauma; dit komt veel minder vaak voor. 

Je zwikt in het zogenaamde ‘bovenste spronggewricht’.  Deze bestaat uit verschillende botten: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). Tussen het sprongbeen en de andere botten zitten allemaal enkelbanden. Deze zitten vooral aan de binnen- en de buitenkant van de enkel rondom de knobbels (malleolus). 

Na het verzwikken van je enkel dan voel je een scherpe pijn in je enkel en kan hij dik worden. De enkelbanden zijn meestal verrekt. Ook kan de enkel blauw kleuren wat later naar de voet zakt. Wanneer de enkel blauw kleurt dan is dat een teken dat bloedvaatjes stuk zijn. Dan zijn de enkelbanden (in)gescheurd. 

Het is belangrijk om ander letsel uit te sluiten. Denk aan breuken, losse botstukjes, kraakbeenletsel of syndesmoseruptuur. Hier is beeldvormend onderzoek voor nodig. De fysiotherapeut kan testjes doen om te beoordelen of hier aanleiding toe is. Hij of zij kan je in dat geval doorverwijzen naar de huisarts en die kan je insturen voor bijvoorbeeld een xfoto. Wanneer je absoluut geen steun kan nemen op de enkel of als je geen 4 stappen kan zetten zonder hulp is het raadzaam om rechtstreeks naar de huisarts te gaan. Dat kunnen tekenen zijn van een breuk.

Wat moet ik doen na een inversietrauma?

Om te beginnen moet er uitgesloten worden dat er ernstig letsel is. De fysiotherapeut en/of huisarts kunnen dit doen. 

In de acute fase na een verzwikte enkel wordt de RICE regel geadviseerd. RICE staat voor Rust, Ijs, Compressie, Elevatie. Probeer je enkel meer rust te geven en loop eventueel met krukken. Bewegen is goed, maar houd dit binnen de pijngrenzen. Je mag elk uur 10 minuten ijs of een coldpack op de enkel doen (met een doek ertussen om de huid te beschermen). Dit kan helpen bij pijndemping. Leg je been zoveel mogelijk hoog (enkel hoger dan de lies) en ondersteun de knie hierbij. Ook kan het aanleggen van een drukverband prettig zijn. 

Met een verstuikte enkel naar de fysiotherapeut

Onze fysiotherapeut kan je adviseren in wat je wel en niet mag doen. Lopen kan vaak alweer na 1 of 2 weken. Wanneer de zwelling niet meer toeneemt, kan de enkel ingetaped worden. Dit geeft steun en rust aan de banden zodat ze kunnen herstellen. Soms is een enkelbrace ook een goede optie. 

Wanneer het herstelproces vertraagd is, kan de fysiotherapeut helpen om de herstelbelemmerende factoren op te sporten. Als na een inversietrauma bijvoorbeeld klachten blijven bestaan in de vorm van instabiliteit, of als je vaker door je enkel gaat, dan kan er sprake zijn van functionele instabiliteit. Hierbij is hulp van de fysiotherapeut zeker gewenst. Dit kan namelijk anders leiden tot ongewenst, aangepast gedrag. Denk hierbij aan een afwijkend looppatroon, het vermijden van dagelijkse bezigheden of problemen op het gebied van werk en/of sport. 

Wij helpen je bij Kirchhoff Fysio in eerste instantie om zo goed mogelijk te herstellen. Wanneer je je activiteiten weer kan opbouwen dan begeleiden wij je hierbij zodat je niet te veel of te weinig doet. We helpen je je belastbaarheid te vergroten en de stabiliteit te verbeteren. Het doel hiervan is om zonder restklachten weer volledig te kunnen functioneren in het dagelijks leven, werk en sport. Dit doen we door middel van oefentherapie.

Wil je meer informatie over onze unieke onderzoeks- en behandelmethode? Dat lees je hier.

Het Belang van Preventie en Langdurige Zorg

Bij Kirchhoff Fysio leggen we ook de nadruk op preventie en langdurige zorg. Nadat je volledig hersteld bent, is het belangrijk om te blijven werken aan de stabiliteit en kracht van je enkel om toekomstige blessures te voorkomen. Onze fysiotherapeuten bieden begeleiding bij het opstellen van een preventief oefenprogramma dat je thuis of in de sportschool kunt volgen.

Daarnaast organiseren we regelmatig workshops en informatiebijeenkomsten over blessurepreventie en de juiste technieken voor sporters. Door te investeren in je gezondheid en blessurepreventie kun je niet alleen beter presteren, maar ook de kans op toekomstige blessures aanzienlijk verkleinen.

Verhalen van Patiënten: Herstellen van een Verzwikte Enkel

Om je een beter beeld te geven van het herstelproces, delen we graag enkele verhalen van onze patiënten die succesvol hersteld zijn van een verzwikte enkel.

Marijke’s Verhaal:

Marijke, een fervent hardloopster uit Amsterdam, verzwikte haar enkel tijdens een training. Ze volgde de RICE-regel en begon na een week met lichte oefeningen onder begeleiding van onze fysiotherapeut. Binnen zes weken was ze weer aan het hardlopen en na twaalf weken nam ze deel aan een halve marathon zonder enige restklachten.

Thomas’ Verhaal:

Thomas, een amateurvoetballer uit Volendam, liep een verzwikte enkel op tijdens een wedstrijd. Na een consult bij Kirchhoff Fysio bleek dat hij functionele instabiliteit had ontwikkeld. Door gerichte oefentherapie en stabiliteitstraining kon hij zijn enkel versterken. Inmiddels speelt hij weer elke week voetbal zonder problemen.

Deze verhalen illustreren hoe effectief de juiste begeleiding en oefentherapie kunnen zijn bij het herstel van een verzwikte enkel.

Bronnen:

KNGF richtlijn enkelletsel

Ben je door je enkel gegaan en wil je hulp van een van onze fysio’s? Of wil je even overleggen of fysiotherapie nodig is? Neem dan contact met ons op. 

Laat hier je contactgegevens achter.

Contactgegevens achterlaten