Slijmbeursontsteking heup? Oorzaken, Symptomen & Behandeling
Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Slijmbeursontsteking heup (bursitis)

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Een fysiotherapeut van Kirchhoff Fysio voert een gedetailleerd onderzoek uit bij een patiënt met slijmbeursontsteking in de heup. Het onderzoek omvat de gehele keten, van rug en bekken tot voeten. Illustratie van professionele zorg en het belang van een grondig onderzoek voor het opstellen van een effectief behandelplan.

Van je slijmbeursontsteking in je heup af met Kirchhoff Fysio

Wat is een slijmbeursontsteking in de heup?

Heb je (zeurende) pijn aan de buitenkant van je heup? Kun je moeilijk liggen en slapen op deze zij? Dan kan het zijn dat je een slijmbeursontsteking in de heup hebt. De pijn kan soms ook toenemen als je op de niet pijnlijke kant ligt. Soms straalt het uit langs de buitenkant van het bovenbeen (tot de knie). Ook kun je pijn ervaren met opstaan uit een stoel, langer lopen, traplopen en hurken. 

Het komt vaak voor bij ouderen maar ook jongeren kunnen een slijmbeurs in de heup krijgen. Vooral jonge sporters (denk aan hardlopers) of mensen met een beroep waarbij ze veel lopen/staan.

Wat is een slijmbeurs?

Een slijmbeurs, ook bekend als bursa, is een soort zacht kussentje dat gevuld is met vloeistof. De voornaamste functie van de slijmbeurs is het verminderen van wrijving en het bieden van demping bij impact, zoals bij stoten en vallen. Slijmbeurzen bevinden zich op verschillende plaatsen in het lichaam naast de heup. Ze zijn te vinden op locaties waar veel beweging in de gewrichten plaatsvindt of waar de huid en spieren over uitstekende botpunten glijden. Andere voorbeelden van slijmbeurzen in het lichaam zijn te vinden onder en boven de knieschijf, bij de achillespees, in de schouder, enzovoort.

Een ontsteking van de slijmbeurs wordt ook wel bursitis in de heup genoemd of een trochanterbursitis. 

Wat is de oorzaak van een slijmbeursontsteking in de heup?

Een slijmbeursontsteking van de heup kan verschillende oorzaken hebben, waarbij overbelasting de meest voorkomende factor is. Deze overbelasting kan ontstaan door verminderde stabiliteit van de heup, veroorzaakt door snel vermoeide spieren rondom de heup. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer een heuptrauma, rugklachten als gevolg van artrose of scoliose, beenlengteverschil, reumatische aandoeningen, veranderingen in het looppatroon, het gebruik van steunzolen, eerdere operaties aan de heup of andere delen van het been of de voet, en een afname van de peeskwaliteit met bijvoorbeeld verkalkingen.

Hoe te handelen bij een slijmbeursontsteking?

In de meeste gevallen volstaan een intakegesprek en fysiotherapeutisch onderzoek voor het stellen van een diagnose. Soms wordt echter ook gebruikgemaakt van aanvullende diagnostische middelen zoals röntgenfoto’s, echografie of een MRI-scan.

Het herstel van een slijmbeursontsteking neemt over het algemeen 3-8 weken in beslag door rust. In sommige gevallen kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers (NSAID’s), of injecties met verdoving/ontstekingsremmers worden voorgeschreven. Fysiotherapie kan tevens een zinvolle aanvulling zijn; hierover verder in dit artikel meer informatie. 

Heel soms wordt er overgegaan tot een operatie. De slijmbeurs wordt dan verwijderd. Het heupgewricht zelf wordt niet aangetast en kan dus normaal blijven functioneren. De resultaten van deze operatie wisselen erg. 

Fysiotherapie bij een bursitis in de heup

Bij Kirchhoff Fysio zien wij regelmatig mensen met een bursitis in de heup. Wanneer je je bij ons meldt met klachten dan starten wij altijd met een intake en een fysiotherapeutisch onderzoek. In het onderzoek kijken we altijd de gehele keten na. Bij heupklachten onderzoeken wij de rug, het bekken, de heupen, knieën, enkels en voeten. Soms worden klachten veroorzaakt of beïnvloed door een probleem in een ander gewricht. Denk bij heupklachten bijvoorbeeld aan een verkeerde stand van de voeten en enkels. Dit kan doorwerken tot in de rug. Of als je een zwakke of instabiele rug hebt, dan kunnen je bilspieren gaan corrigeren. Dit kan ook reactie bij de heupen geven.

Na het uitgebreide onderzoek stellen wij een behandelplan op. Eerst focussen we op het verminderen van de klachten en ontstekingsreactie. Daarna gaan we werken aan de belastbaarheid met als doel werk, sport en hobby te hervatten. Deze fase is ook belangrijk voor het voorkomen van het terugkeren van dezelfde klachten. Recidiverende klachten noemen we dat. 

Wil je meer lezen over onze unieke onderzoeks- en behandelmethode? Dat kan hier.

Heb je een slijmbeursontsteking heup (bursitis) of klachten die erop lijken? Zoek je een oplossing om weer pijnvrij te kunnen sporten? Neem contact met ons op! 

Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Contactgegevens achterlaten