Almere, Amersfoort, Amsterdam, Baarn en Volendam
020-2480246
info@losmaken.nl

Cervicogene hoofdpijn

Eindelijk van je klachten af bij Kirchhoff Fysio

Vrouw legt hand op haar nek vanwege cervicogene hoofdpijn.

Eindelijk van je nekklachten en hoofdpijn af met Kirchhoff Fysiotherapie!

Wat is een cervicogene hoofdpijn?

Eindelijk van je nekklachten en hoofdpijn af met Kirchhoff Fysiotherapie! Onze fysiotherapeuten zien vaak mensen in de praktijk met nekklachten. Daarom gaan deze klachten zeer regelmatig gepaard met hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn of cervicogene hoofdpijn. Deze hoofdpijnen zijn een zogenaamde secundaire pijn. Dat betekent dat de oorzaak van de hoofdpijn niet in je hoofd zit, maar juist in je nek. Dit komt omdat de zenuwen uit de bovenste wervels van de nek, ook het hoofd verzorgen.

Bij cervicogene hoofdpijn zit de pijn vaak aan één kant van je hoofd, soms zelfs aan beide kanten, en er is regelmatig sprake van een bewegingsbeperking in de nek. In sommige gevallen straalt het ook uit naar de schouder of arm. Daarnaast is er ook sprake van andere klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, licht in het hoofd, verminderde concentratie en neerslachtigheid.

Het is nog steeds niet duidelijk wat precies de oorzaak van de pijn is. Waarschijnlijk ontstaat het vanuit de facetgewrichten, de tussenwervelschijf, spieren en/of banden in de nek. Soms ontstaan de klachten na een ongeval.

Oorzaken cervicogene hoofdpijn:

  • Slijtage (artrose)
  • Beknelde zenuw
  • Ontsteking in een gewricht (artritis
  • Breuk in nekwervel
  • Slechte (slaap/werk)houding
  • Verkeerde beweging
  • Trauma (ongeluk, val op sportblessure)
  • Overbelasting
  • Passieve levensstijl
  • Stress

Onderzoek bij cervicogene hoofdpijn

Indien je bij ons op intake komt met cervicogene hoofdpijn, dan onderzoeken wij de gehele bovenste lichaamshelft. Zo checken we de gewrichten, spieren en banden van de nek, bovenrug, schoudergordel en armen. Soms kan een probleem indirect extra belasting op de nek geven. Bijvoorbeeld doordat de bovenrug vastzit, of de schoudergordel niet goed beweegt. Doordat we de gehele bovenste keten onderzoeken, zien wij niks over het hoofd. Zo voorkomen wij dat het herstel belemmerd wordt.

Aan de hand van het onderzoek maken wij een behandelplan.

Behandeling van cervicogene hoofdpijn

Bij Kirchhoff Fysio hanteren we een doelgerichte en gefaseerde aanpak voor jouw herstel:

Fase 1: Losmaken = Mobilisatie en ontspanning

We beginnen met het verbeteren van de beweeglijkheid van je gewrichten (middels mobilisaties) en het ontspannen van verkrampte spieren (middels onze speciale deep tissue massage). Hierbij kunnen we, in overleg, ook dry needling toepassen. Deze stap is cruciaal om je lichaam ’trainbaar’ te maken, aangezien stijve gewrichten en gespannen spieren niet effectief getraind kunnen worden.

Fase 2: Lang maken = Gerichte oefentherapie

Door fase 1 loopt fase 2 heen. Bovendien krijg je mobiliserende oefeningen en rekoefeningen om zelf jouw gewrichten en spieren los te maken én los te houden. Op deze manier krijg je meer controle over je klacht. Daarnaast verlengt dit het effect van de behandeling van onze fysiotherapeut.

Fase 3: Sterk maken = Functionele training

Na de mobilisatiefase richten we ons op het versterken van jouw bovenlichaam. Onze oefentherapie is specifiek ontworpen om:

  • De coördinatie te verbeteren
  • De stabiliteit te vergroten
  • De spierkracht op te bouwen

Bovendien bevordert deze aanpak niet alleen je herstel, maar vermindert ook aanzienlijk de kans op terugkerende klachten.

Behandeling van een nekhernia

Deze aanpak bevordert niet alleen je herstel, maar vermindert ook aanzienlijk de kans op terugkerende klachten.

In de laatste fase integreren we ook functionele oefeningen die aansluiten bij je dagelijkse activiteiten. Op deze manier bereiden we je optimaal voor op een terugkeer naar jouw normale bezigheden. Gedurende het hele traject bieden wij persoonlijke begeleiding, waarbij we je stap voor stap ondersteunen in je herstelproces. Ons doel is om je niet alleen van jouw klachten af te helpen, maar ook om je de tools te geven om in de toekomst gezond en sterk te blijven.

Wil je meer lezen over onze behandelmethode dan kan dat hier.

Bronnen:

Eisenhowerkliniek

Anesthesiologie.nl

Rugexpertisecentrum

Pijn MC

Rijnstate

Wil je graag overleggen met een van onze fysio’s of een afspraak maken? Laat hier je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op!

Laat hier je contactgegevens achter.

Contactgegevens achterlaten